DN kritiseras efter artikel om migränmedicin. När kommer ny lag om hot mot journalister? Svensk reporter fick nyckelroll under Vietnamkriget

35 min
Dagens Nyheter skrev om ny migränmedicin, var tog de kritiska frågorna vägen? Jönköpings-Postens utgivare hotad – krav på ny lag. SVT-journalisten Erik Eriksson om rapporteringen under Vietnamkriget.

DN kritiseras för okritisk rapportering om migränmedicin
Att rapportera om forskning och nya mediciner kräver ett kritiskt förhållningssätt. Inte minst eftersom läkemedelsbolagen gärna ligger på och vill framhålla allt det positiva med en ny produkt. När Dagens Nyheter publicerade en lång rad artiklar om folksjukdomen migrän pryddes tidningens förstasida första dagen av en artikel om en undersökning gjord av ett läkemedelsbolag och nästa dag om en ny banbrytande medicin framtagen av samma bolag. Men de kritiska frågorna lyste med sin frånvaro.
Reporter: Jonna Westin.

Nya siffror: Tre av tio journalister utsatta för hot
Att hota en journalist i sin yrkesroll ger i dag samma straff som om du hotar en privatperson. Det visar en ny dom mot Jönköpings-Postens dåvarande utgivare Marie Johansson Flyckt.
Regeringens handlingsplan "För det fria ordets försvar", kom för två år sen och skulle minska hoten mot journalister. Men trots åtgärderna ligger antalet hot kvar på samma nivåer. Det visar nya siffror från Göteborgs universitet. Och frågan är hur det blir med den hårdare lagstiftning som tidigare utlovats av regeringen?
Reporter: Eskil Lundgren.

Sommarserien: Journalisterna som avslöjade USA:s bombningar under Vietnamkriget
Vietnamkriget har kallats kamerornas krig, och bilderna som publicerades satte stora avtryck i historien. Men var det journalistiken som fick opinionen mot kriget att vända, eller var det tvärtom journalisterna som följde efter när protesterna redan var ett faktum? Det handlar också om den svenska journalisten Erik Eriksson som, på plats i Nordvietnam, fick en nyckelroll både för amerikanska och svenska tv-kanaler.
Reporter: Freddi Ramel.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Marcus Bagala - Untitledthingthing
  Kompositör: Marcus Bagala
  Bolag: Marcus Bagala
 • 11.24
  Danny Bensi, Saunder Jurriaans - Danny Mcdonald
  Album: The Gift
  Kompositör: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
  Bolag: Sony Classical
 • 11.26
  Marcus Bagala - Cascading Bells
  Kompositör: Marcus Bagala
  Bolag: Marcus Bagala
 • 11.27
  Nine Inch Nails - Six Ghosts
  Kompositör: Nine Inch Nails
 • 11.31
  Alexandre Desplat, Hollywood Studio Symphony - Syriana
  Album: Syriana
  Kompositör: Alexandre Desplat
  Bolag: Rca
 • 11.32
  Marcus Bagala - Frets - Problem, After Problem
  Kompositör: Marcus Bagala
  Bolag: Marcus Bagala
 • 11.36
  Daniel Hart - Longleaf Pines
  Kompositör: Daniel Hart
  Bolag: Daniel Hart