Edvard Munch – Ett porträtt av Mats Arvidsson

Här finns inget ljud
I samband med firandet av Edvard Munch i vårt grannland Norge passar Kulturradion på att återutsända Mats Arvidssons porträtt av Edvard Munch från 2005. Det börjar i ungdomens krogliv och avslutas i ensamhet på gods.

Det så kallade Strindbergsåret går mot sitt slut. På andra sidan årsskiftet är det dags för nästa stora årslånga firande. Huvudvärd för det är vårt grannland Norge och huvudpersonen som hedras är Edvard Munch. En av de största målarna i konsthistorien. Och orsaken till den här festen är att det nu gått 150 år sen Edvard Munch föddes.

Kulturradion passar i samband med det på att återutsända Mats Arvidsson porträtt av Edvard Munch från 2005. En bra grund att stå på inför årets alla utställningar och evenemang. Mats Arvidsson tar oss med genom Munchs liv, via hans rika produktion av självporträtt. Och som hjälpande vägvisare vid sin sida har han med sig Iris Müller-Westermann, intendent på Moderna Museet i Stockholm och en av dem som stod bakom den stora Munchutställningen där för 8 år sen. Det börjar i ungdomen och bohemeriets krogliv och avslutas i ensamheten på Edvard Munchs gods Ekely utanför Oslo. Och hur var det med Munchs tomma, ängsliga blick? Vem var människan innanför de stiliga kostymerna?

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.15
    Terje Tönnesen, Reidun Askeland - Sonat För Violin & Piano Nr 3 C-Moll Op 45
    Kompositör: Edvard Grieg
    Bolag: VICTORIA