Musik och jiddisch del 2

57 min
Musik och jiddisch. Vilka sjunger på detta språk och varför? Birgitta Tollan möter artister, en student och en språkvetare.

I andra programmet i serien Musik och jiddisch möter vi:

Sångerskan Rebecka Gordon från Stockholm. Hennes farfar föddes i Litauen och farmodern i Lettland. Farfadern var tenor och anställdes som kantor i synagogan i Malmö. Även hennes far sjöng opera. Själv ville hon gå en helt annan väg. Det blev jazz på jiddisch och Rebecka Gordon skapade på så sätt ett eget musikaliskt rum. Hennes cd heter Yiddish’n Jazz.

-Bluesen finns ju i jiddischmusiken. Jag vill kombinera det här och inte bara sjunga, som det oftast blir, sentimentala jiddischsånger. Jag vill göra nåt eget av det, säger Rebecka Gordon.

Studenten Sophie Pousette studerade jiddisch på distans genom Skype när hon bodde i Berlin. Hon bor nu i Stockholm. Hennes familj har avlägsna judiska rötter men ingen av dem talar jiddisch. Hennes mormors pappa föddes in i judiska församlingen i Stockholm. Hans föräldrar var invandrare från Litauen och Polen så han fick med sig jiddisch från barnsben.

- Men han dog ung så varken mormor eller mormors bror hade närvaro av jiddisch eller judisk kultur när de växte upp. Jag tror att ett bra sätt att närma sig jiddisch är att börja lyssna på jiddischmusik, säger Sophie Pousette.

Utan anknytning till det judiska hittade sångerskan och låtskrivaren Louisa Lyne sin konstnärliga röst i jiddisch. Hon växte upp i Härnösand, bor nu i Malmö och har sjungit på jiddisch i nästan 15 år. Hennes nya CD tillsammans med ensemblen Di Yiddishe Kapelye heter Lust.

- Jag älskar sångerna och musiken, och det som finns i dem. Historierna och det nästan lite mystiska i musikskatten. Det coola med den här skivan är att den är nästa steg för hela jiddischkulturen i Sverige. Jag tar det steget nu. Under många år har vi visat upp sentimentala minnen och mycket vackra sånger och tillbakablickar. Men under de år jag varit runt och spelat har jag märkt att många, många, speciellt ungdomar och en yngre publik, är trötta på att jiddisch ständigt blir stämplad som det här mörka, melankoliska och tragiska. För det finns ju en annan del också. Glädje och nyfikenhet och kärlek och fyllor, jamen du vet liksom, vanliga saker. Vi behandlar jiddisch som ett språk som vilket som helst, säger Louisa Lyne.

Israeliska tonsättaren Ella Milch-Sheriff bad Louisa Lyne framföra det  nyskrivna stycket Halbtener - Halvtoner på jiddisch. Det blev tre konserter med symfoniorkester i Israel. 2019 vann Louisa Lyne tävlingen Der Yiddisher Idol i Mexiko.

Duon Ida &Louise består av göteborskan Ida Gillner, sång och sopransax och köpenhamnskan Louise Vase, sång och piano. Ingen av dem har judiska rötter men de sjunger på jiddisch. De har tonsatt dikter, Shtoltse lider, av fem judiska kvinnliga poeter från 1900-talets Montreal och New York: Anna Margolin, Celia Dropkin, Malka Heifetz Tussman, Rokhl Korn och Kadya Molodovsky.

Texten till titelsången Dos Shtoltse lid är författad av Anna Margolin  som var född i Vitryssland men flyttade till Palestina där hon bodde med sin man och sin son. Men hon trivdes inte alls i det livet så att hon lämnade sin man och sin son och flyttade till New York för att skriva.

Anna Margolin använde sig av ett manligt pseudonym eftersom det på den här tiden, vid 1900-talets början, endast fanns manliga kritiker som klumpade ihop de kvinnliga poeterna i begreppet poetessin, så kallade kvinnopoeter - ett nedlåtande epitet.

Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan

Exekutiv producent: Elle-Kari Höjeberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Louisa Lyne, Jenny Nilsson, Di Yiddishe Kapelye - A Mol Iz Geven
  Album: A Mol Iz Geven (Feat. Jenny Nilsson) - Single
  Kompositör: Jenny Nilsson, Louisa Lyne
  Bolag: Maestro Music
 • 14.02
  Ida & Louise - Shlanke Shifn
  Kompositör: Ida & Louise
  Bolag: Kakafon Records
 • 14.09
  Sabbath Hela Veckan - Mayn Rue Plats
  Album: Shadows
  Kompositör: Judisk Trad
  Bolag: Schildt & Grocher
 • 14.11
  Rebecka Gordon, Claes Von Heijne, Filip Augustson, Gilbert Matthews - Oyfn Veg Shtet A Boim
  Album: Yiddish'n Jazz
  Kompositör: Trad
  Bolag: Touché Music
 • 14.16
  Rebecka Gordon, Claes Von Heijne, Filip Augustson, Gilbert Matthews - Moide Ani
  Album: Yiddish'n Jazz
  Kompositör: Trad
  Bolag: Touché Music
 • 14.22
  Abraham Brudno - Unter Dayne Vayse Shteren
  Karsten Troyke
  Textförfattare: Abraham Brudno
  Etikett: Calygram
 • 14.24
  Chava Alberstein - Gebet Fun A Meidel
  Album: Foreign Letters
  Kompositör: Chava Alberstein
  Bolag: Naive
 • 14.27
  Ida & Louise - Fun Yener Zayt Lid (Recital)
  Kompositör: Ida Gillner
  Bolag: Kakafon Records
 • 14.29
  Ida&Louise - Epitaf
  Album: Epitaf
  Bolag: Naxos Sweden - Kakafon
 • 14.31
  Ida & Louise - Dos Shtoltse Lid
  Kompositör: Ida & Louise
  Bolag: Kakafon Records
 • 14.34
  Ida & Louise - Ikh Hob Dikh Nokh Nit Gezen
  Kompositör: Ida & Louise
  Bolag: Kakafon Records
 • 14.41
  Ida&Louise - A Nay Kleyd
  Kompositör: Louise Vase, Rokhl Korn
  Bolag: Kakafon Records
 • 14.44
  Ella Milch-Sheriff - Halbtener
  Louisa Lyne, Raanana Symphonette Orchestra, Omer M Wellber
 • 14.48
  Louisa Lyne, Di Yiddishe Kapelye - Mir Lebn Eybik
  Album: A Farblondzhete Blondinke
  Kompositör: Judisk Trad
  Bolag: Maestro Music
 • 14.51
  Louisa Lyne, Jenny Nilsson, Di Yiddishe Kapelye - A Mol Iz Geven
  Album: A Mol Iz Geven (Feat. Jenny Nilsson) - Single
  Kompositör: Jenny Nilsson, Louisa Lyne
  Bolag: Maestro Music
 • 14.57
  Benny Goodman - Sing, Sing, Sing
  Album: Sing, Sing, Sing
  Bolag: Jazz Masters