Felaktig nyhet om att EU vill förbjuda konstgräs, rena nyhetskarusellen på Liseberg, om att vara inbäddad journalist under Irakkriget

35 min

Varken Aftonbladet eller TT kollade nyheten om EU verkligen ville förbjuda konstgräs, stopp i attraktioner på Liseberg blev till rena nyhetskarusellen i GT, inbäddade journalister under kriget i Irak.

• Felaktig nyhet om förbud mot konstgräs rapporterades vidare
Nyligen rapporterade flera ledande nyhetsredaktioner om att EU ville förbjuda konstgräsplaner. Det handlade om det gummi som finns på över tusen fotbollsplaner runt om Sverige. Ett förbud som skulle innebära stora kostnader för landets fotbollsföreningar. Några dagar senare gick EU-kommissionen ut och dementerade nyheten. Så vad stämde egentligen?
Reporter: Jonna Westin.

• Hårt tryck av journalister på rättegången mot ASAP Rocky
Sjuttio ackrediterade journalister från 40 mediehus, Asap Rocky-fans och andra nyfikna gjorde att trycket på Stockholms tingsrätt var större än under förra årets rättegång mot terroristen Rakhmat Akilov. Vi fick en ögonblicksbild från reportrar och fotografer under första dagens förhandlingar, när många i kaoset inte kom in utan snällt fick vänta utanför säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
Reporter: Eskil Lundgren.

• Alla nyhetsflashar om stopp på Liseberg – var det motiverat?
Om man ska tro medierapporteringen har nöjesparken Liseberg i Göteborg haft en tuff sommar med stora tekniska problem. Under juli månad har medier som Aftonbladet, GT/Expressen, Sveriges Radio och TT upprepade gånger rapporterat om stopp i attraktioner och passagerare som sitter fast. Men har sommaren verkligen varit så ovanlig, eller är incidenterna egentligen odramatiska vardagshändelser för en nöjespark?
Reporter: Eskil Lundgren.

• Sommarserien: Inbäddningar och psykologisk krigföring i Irak
Inbäddade reportrar blev ett begrepp under kriget i Irak när 700 journalister fick följa med de amerikanska trupperna på fältet. En av dem var Aftonbladets reporter Peter Kadhammar. Det här reportaget börjar på paradistorget i Bagdad där krigets starkaste symbol serverades till journalister från hela världen, utan att de ens behövde lämna hotellrummet.
Reporter: Love Lyssarides.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.32
  George W. Bush - Operation Iraqi Freedom
  Album: Post 9-11
  Bolag: Speechworks
 • 11.37
  Daniel Hart - Longleaf Pines
  Album: Music from S-Town
  Bolag: Daniel Hart
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista