Musik och jiddisch

59 min
Musik och jiddisch - Vilka sjunger på detta språk och varför? Birgitta Tollan möter artister, en student och en språkvetare.

I första programmet i serien Musik och jiddisch möter vi ryskfödda sångerskan Sophie Milman och den kanadensiska ryskättade professorn Anna Shternshis. De har båda arbetat med den i USA Grammynominerade cd-skivan Yiddish Glory: The Lost Songs of World War II. Det handlar om försvunna sånger som sjungs på jiddisch. Texterna hittades i ett forna sovjetiskt arkiv i Ukraina. Där hade de legat sedan 1950 då folkmusikvetaren Moisei Beregovskys forskning lades i giftskåpet. Det är berättelser från judiska barn, kvinnor och män, utsatta för nazisternas ohyggligheter under andra världskriget, bl a i koncentrationslägret Pechora i Ukraina. Även judiska, kvinnliga soldater i Röda armén skrev sånger.

Yiddish Glory sjunger och spelar excellenta, professionella musikanter; en mix av klassiska musiker och jazz- och folkmusiker. Producent är Dan Rosenberg i New York. Flera av sångerna på cd’n är baserade på dåtidens populära ryska sånger, klassisk musik och judisk folkmusik.

Svenska Anne Kalmering berättar om varför hon sjunger på jiddisch och hur sångerna fick henne att känna trygghet när hon var barn. Hon berättar om det s k Judehuset på Klippgatan på söder och framför sånger ur den nya cd’n Vayter tillsammans med gruppen Stahlhammer Klezmer Classic. Där för de vidare judiska folksånger och musik i ashkenazisk och sefardisk tradition.

-Jag föll för de där sångerna som liten och hade liksom aldrig någon tonårsrevolt, för det var ju ganska töntigt att sjunga de där sångerna. Det var inte särskilt intressant med jiddisch. Jiddisch var det där gamla! Men det fanns också en känsla av att de få judar, europeiska judar, som hade överlevt Förintelsen var ju fruktansvärt traumatiserade. När man mördar människor dödar man också ett helt språk och kultur. Det var ingen som trodde att jiddisch skulle leva vidare, säger Anne Kalmering.

Svenska Sofia Berg Böhm blev som 16-åring inbjuden att sjunga med sin farbrors Freilach Express - den första Klezmerorkestern i Sverige. De gjorde en skiva och hon sjöng på jiddisch. Sofia Berg Böhm berättar hur en musikkassett hon köpte i New York fick henne att upptäcka nya uttryck inom musik framförd på jiddisch. Den israeliska sångerskan Chava Albersteins visor handlade om ghettot i Vilna (Vilnius) och berörde kriget och längtan tillbaka och saknad efter de som gått bort. Chava Alberstein kallas Israels Joan Baez.

Tack vare språkvetaren Susanne Sznajderman-Rytz gav Sverige 2000 jiddisch en minoritetsspråksstaus. Hon växte upp i en jiddischtalande familj i Sverige. Hennes far var uppvuxen i en chassidisk, alltså from, familj i Polen, i Lodz och sjöng mycket. Susanne Sznajderman-Rytz sjunger själv i programmet. En känslosam sång som pappan sjöng för henne när hon var liten. Hon berättar om vad jiddisch är för språk, varifrån det kommer och vilka som talar det idag.

Jiddisch var de östeuropeiska judarnas språk. Ett vardagsspråk, till skillnad från hebreiskan som var det heliga språket för religiösa studier. Före andra världskriget talades jiddisch av runt 12 miljoner människor. Idag finns det ca 2 miljoner jiddischtalande i världen.  Jiddisch skrivs med hebreiska bokstäver och läses från höger till vänster. Många lär sig nu språket på universitet och andra utbildningar.

-I judiska ortodoxa kretsar är jiddisch vardagsspråk. Hebreiska betraktas dock fortfarande som det heliga språket. Förutom i Israel finns det skolor i USA, i Paris, i Mexiko och i Australien som undervisar på jiddisch, säger språkvetare Susanne Sznajderman-Rytz.

Spellista:

TULCHIN

Alfred Schnittke, musik. Yosef Broverman (16 år), text.

Sophie Milman m fl

Yiddish Glory

Six Degrees Records

KAZAKHSTAN

Sergei Erdenko, musik och arr. Okänd, text.

Sophie Milman m fl

Yiddish Glory

Six Degrees Records

BABI YAR

Baserad på jiddischa folksången “In droysn geyt a regn”. Golda Rovinskaya, text.

Psoy Korolenko m fl

Yiddish Glory

Six Degrees Records

KAZAKHSTAN

Sergei Erdenko, musik och arr. Okänd, text.

Sophie Milman m fl

Yiddish Glory

Six Degrees Records

CHUVASHER TEKHTER (Döttrar från Chuvashia)

Musik, okänd. Sonya Roznberg, text.

Sophie Milman m fl

Yiddish Glory

Six Degrees Records

YOSHKE FUN ODES (Yoshke från Odessa)

Mikhail Glinka och Sergei Erdenko, musik. Berta Flaksman, text.

Sergei Erdenko m fl

Yiddish Glory

Six Degrees Records

JIDDISCH FOLKVISA

Ergets Shtil/Baym Teich - Nånstans vid tystnad / Vid bäcken

Chava Alberstein

The Klezmatics

JIDDISCH FOLKVISA

Lomir Zich Iberbetn

Anne Kalmering

Ot Azoj!: Sanger pa Jiddisch

JIDDISCH FOLKVISA

Tumbalalaika

The Barry sisters

Their Greatest Yiddish Hits

Essential Media B001NCE9UG

DI MEZINKE OISGEGEBN

Anne Kalmering

Stahlhammer Klezmer Classic

Vayter

Kakafon Records KAKACD037

HER NOR DU SCHEIN MEIDELE

Anne Kalmering

Stahlhammer Klezmer Classic

Vayter

Kakafon Records KAKACD037

FRILING

Abrom Brudno, musik. Shmerke Kaczerginski, text

Sofia Berg Böhm

Östblocket

VILNE

Alexander Olshanetsky, musik. A. L. Wolfso, text

Sofia Berg Böhm

Kjuchek Records, KR-MZ 0101

MAYN RUE PLATS

Morris Rosenfeld, text och musik.

Sofia Berg Böhm

Sirocco