Om varmare fjäll - och en fågeldagboks betydelse

96 min
Vi sänder från Abisko i höstfärger med frågan: hur går det för renen, riporna och isranunkeln i klimatförändringens fjäll? Vi möter också biologen Anders Bjärvall. Programledare är Mats Ottosson.

Naturmorgons fältreporter Thomas Öberg tar tåget till Abisko i Lapplandsfjällen. Nu brinner fjällen och nationalparken i dramatiska höstfärger. Men det finns en annan dramatik här - klimatförändringarna har fått trädgränsen att flytta sig över 200 meter uppåt under de senaste hundra åren. Och fjällbjörkskogen fortsätter att breda ut sig på det som nu är kalfjäll.

Vi träffar klimatforskare och botaniker som kan berätta mer om vad som händer i en varmare framtid. Hur går det för renen, riporna och isranunkeln?Och vilka utmaningar kommer att finnas både för framtidens renskötsel och fjällturism?

I mer än 65 års tid har biologen Anders Bjärvall fört fågeldagbok. Vår reporter Josefin Nilsson möter honom i hans trädgråd i Näsby på södra Öland - just där han haft många av sina fågelupplevelser. Vid tvättlinan brukade en härmsångare dansa och en gång fick hallonlandet besök av en vitstjärnig blåhake.

Och vi släpper inte utebadandet bara för att sommaren klingat bort. I veckans kråkvinkel ger sig Lisa Henkow ut i natten för att flyta i havet under stjärnhimlen, och vi pratar med Martin Johansson som bestämt sig för att bada i alla 581 sjöarna i Ludvika kommun. Han har hunnit med ett hundratal än så länge.

Vi uppmärksammar också geologins dag som infaller nu på lördag 14 september.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.40
  Laleh - Sand Överallt
  Kompositör: Laleh Pourkarim, Gustaf Thörn
  Bolag: Warner Music