Naomi Campbell – den bråkigaste banbrytaren i mode(ll)världen

55 min

Naomi Campbell har hållit sig kvar i mode- och modellvärldens absoluta toppskikt i över trettio år. Senare i år kommer hon att tilldelas det brittiska moderådets ärorika utnämning Fashion Icon Award.

Naomi Campbell uppmärksammas inte bara för sitt arbete som fotomodell, utan priset går till personer i modevärlden som ”har använt sin plattform till positiva förändringar”.

När priset tillkännagavs i början av sommaren sade Naomi Campbell att hon med sina ord och handlingar: ”alltid strävat efter att ge människor från olika bakgrunder, av alla kulörer och kulturer, mod”.

Och det har hon verkligen gjort. Men hon har också skapat en hel del rubriker på grund av sitt våldsamma humör. Sammanlagt har hon anklagats för våldsamma handlingar elva gånger och blivit dömd fyra olika gånger, den senaste 2009.

Men sedan dess har den hetlevrade Naomi Campbell aktivt jobbat på sin image, och sitt humör. Och inte minst sitt tidigare drogberoende. Idag ställer inte Naomi Campbell till med några braskande rubriker om raseriutbrott, även om hon fortfarande skapar uppmärksamhet bortom både modelljobb och meningsfull aktivism.

I veckans program träffar vi den svenska designerna Selam Fessahaye, en av få europeiska modeskapare som fått visa sina kreationer på Arise Fashion Week i Nigerias huvudstad Lagos – ett evenemang som Naomi Campbell är involverad i.

Vi pratar också med Catarina Midby, som har en lång karriär i den svenska modebranschen, om 90-talets supermodeller. Och så tar vi reda på vad det är för klädkoder som gäller i en svensk rättssal.

Veckans gäst är Lovette Jallow, föreläsare, författare och aktivist, som nyligen tilldelades Raoul Wallenbergpriset.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.17
  Seinabo Sey - Younger
  Album: Younger
  Bolag: Universal Music
 • 10.26
  George Michael - Freedom
  Album: Top 100 90's Hits, Vol. 2
  Bolag: Coqueiro Verde Records
 • 10.31
  RuPaul - Supermodel (You Better Work)
  Album: Supermodel To The World (US Release)
  Bolag: Rhino