Slarv eller fusk? KI åter i hetluften

46 min
I veckan har det diskuterats om nya misstankar om forskningsfusk på KI, Karolinska institutet. Och så har forskare lekt kurragömma med råttor.

Karolinska institutet har återigen utretts och ansetts ha agerat oredligt i forskning, alltså fuskat med forskning. Den här gången handlar det om bildmanipulationer vid grundforskning bland annat kring östrogen och bröstcancer.

Det här fick prorektorn Karin Dahlman-Wright att avgå under måndagen. Men olika instanser bedömer allvaret av det påstådda fusket på olika sätt.

Förutom att titta närmare på turerna kring det här uppmärksammar vi att labbråttor gillar att leka kurragömma. Ofta hör man ju om labbråttor som deltar i olika medicinska experiment. Men den här gången har forskare istället lekt kurragömma med råttor. för att studera beteendet lek.

Hör också om vilken forskning det har rapporterats mest om i svensk press och varför det finns ett stort problem inom kosmologin. Och så har årets IgNobel-priser presenterats för vetenskap som först får dig att skratta och sedan tänka efter.

Programledare: Annika Östman