Claire Denis i rymden, Margaret Atwoods universum och kärlek utanför mataffären

54 min
"Häxorna i Eastwick" som musikal på Cirkus, nya Quickfilmen och en dokumentär om när en svensk småbarnsmamma förälskade sig i tiggaren Florin. Det är något av innehållet i fredagens P1 Kultur.

På filmduken hette han Jack Nicholson, i musikalen är det Peter Jöback som spelar den slemme och förföriska Darryl van Horne. Per Feltzin har varit på premiären av  musikalen "Häxorna i Eastwick" på Cirkus i Stockholm.

Förra veckan släpptes Margaret Atwoods uppföljande roman "Gileads döttrar" med dunder och brak över hela världen. Efter den enorma succén med TV-versionen av "Handmaid's tale" var förväntningarna skyhöga. Att "Gileads döttrar" inte riktigt klarade av att leva upp till dessa, är de flesta överens om. Så när är Atwood som bäst i sina dystopier om världen och varför? Vi gräver oss djupare ner i Atwoods författarskap tillsammans med Lina Kalmteg.

Idag fredag har också dokumentärfilmen "Josefin&Florin" premiär. Filmen följer svenska Josefin och den unge rumänske Florin, de träffas och blir kära när Florin sitter och tigger utanför en mataffär. Hur går det med kärleken när livet och släktingarnas förväntningar på ekonomisk hjälp ska hanteras?  Huvudpersonen Josefin Serban kommer till P1 Kultur tillsammans med regissörerna Ellen Fiske och Joanna Karlberg.

Till studion kommer också Jenny Küttim, researcher på SVT, som jobbade tillsammans med Hannes Råstam om fallet Thomas Quick. I filmen "Quick" spelas hon av Alba August.

Och så har vi pratat med den franska skådespelaren Claire Denis, som med "High Life" gjort sin första film på engelska. Den handlar om en grupp dödsdömda brottslingar som skickas ut i rymden på ett rymdskepp.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.44
    Robert Pattinson, Tindersticks - Willow
    Album: Willow
    Bolag: Milan Records