Med sälarna i Misterhults skärgård

96 min

Vi sänder från Örö i Misterhults skärgård där det finns goda chanser att komma gråsälarna inpå livet. Dessutom om hur Östersjön behöver skyddas för framtiden. Programledare: Joacim Lindwall.

Vi sänder hela programmet från Örö - en av flera tusen öar i Misterhults skärgård. Så kallas den grunda övärlden mellan Västervik och Oskarshamn.

Nordöst om Örö ligger Örö sankor, ett sälskyddsområde där gråsälarna finns större delen av året. Efter 15 september har allmänheten tillträde till området och det är god chans att få se säl - särskilt för den som paddlar.

Vi hoppas få se säl och med hjälp av Olle Karlsson, sälforskare från Naturhistoriska riksmuseet, kommer vi gråsälarna inpå livet.

Men hur mår Östersjön och hur ser näringsvävarna ut i dag? Från blåstång och ålgräsängar, till ett nytt fisksamhälle där abborre och torsk är ovanliga medan storspiggen är desto vanligare. Och vilket skydd behövs i våra hav? Det diskuterar vi med Rita Jönsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Kalmar och Havs- och vattenmyndigheten.

Dessutom medverkar Elisabet Wiström som bor på Örö.

Programledare är Joacim Lindwall och reporter är Lisa Henkow.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.29
  Laleh - Sand Överallt
  Album: Sand Överallt
  Bolag: Lost Army
 • 06.30
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.40
  Erik Winqvist - Improvisation
  Erik Winqvist
 • 06.56
  Jean Sibelius - VII. Miranda
  Jean Sibelius
  SIBELIUS: Tempest (The), Op. 109 / Cassazione, Op. 6
  Etikett: BIS