Vilka är författarknepen för att få unga att läsa?

45 min
Två av höstens efterlängtade böcker för unga har precis landat från tryckerierna, men hur tänker man som författare när lästiden minskar från år till år och konkurrensen om uppmärksamheten bara ökar?

Jenny Jägerfeld, författare och psykolog, har i dagarna gett ut "Mitt storslagna liv" och Pija Lindbaum, illustratör och författare, är aktuell med bilderboken "Vi måste till jobbet" – olika målgrupper, men båda böcker med mycket humor och fantasi. Vilka är deras drivkrafter?

Deras böcker har många gånger prisats och har en stor beundrarskara, hur tänker de kring sina författarskap och att ge ut böcker för barn och unga? Funderar de någonsin på det faktum att läsningen tycks minska, påverkar det skrivandet?

Det är måndag och det betyder också att vi tar upp några av helgens teaterpremiärer, den här gången har kulturredaktionens Jenny Teleman varit i Malmö och i Helsingborg tillsammans med kritikern Kristina Lindquist. De har sett "Minnestund" på Intiman, Malmö stadsteater och "Egenmäktigt förfarande" på Helsingborgs stadsteater. Den ena om det svekfulla minnet, den andra om kärlek och besatthet, hur väl lyckas uppsättningarna?

Och, tillsammans med P1 Kulturs reporter Helene Alm beger vi oss till Malmberget, som precis som Kiruna håller på att flyttas. Till skillnad från Kiruna, kommer inte samhället att byggas upp igen, utan det som rivs försvinner för alltid. För att högtidlighålla och fira Focus-huset, som varit ett landmärke i samhället sedan 1962, har det därför varit en festival till huset ära den gångna veckan och P1 Kulturs reporter Helene Alm var där.

Dessutom en OBS-essä av författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén, som ställer sig grundfrågan, vad ska vi egentligen ha skolan till?

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Nass el Ghiwane - Mahmouna
  Album: Double Best: Nass El Ghiwane
  Bolag: MLP
 • 13.35
  Johnny Cash - Ain't No Grave
  Album: American VI: Ain't No Grave
  Bolag: Universal Music