Så får du godare bryggkaffe - använd en våg!

30 min
Mästerrostaren och kaféägaren Joanna Alm lär oss att brygga ett ännu godare kaffe. Det handlar inte om bryggmetod eller prylar. Utan bara om att vara noggrann.

Joanna Alm driver Drop Coffee, ett kafé och ett kafferosteri i Stockholm. Tre gånger svensk mästare i kafferostning och tvåa, tre och fyra i kafferostnings-VM. Började jobba på café som tonåring och har sedan dess jobbat med kaffe. En dag i mitten på 00-talet fick hon smaka en kopp kenyanskt kaffe, och därefter har hon arbetat med specialkaffe - de allra finaste kaffebönorna. Hon köper dem från odlare som hon besöker varje år.

Joanna kom nyligen ut med en bok om kaffe, Manifest för bättre kaffe, där hon delar med sig av sin kunskap. Dels förklarar hon hur komplicerat det är att få fram kaffebönorna. Hur mycket arbete som ligger bakom, och hur många steg som krävs. Dels förklarar hon rostningens mysterier. Och så kommer hon med tips på hur vi ska kunna brygga riktigt bra kaffe hemma.

Joannas bästa tips:

1. Köp ett bra kaffe. Som man vet var det kommer ifrån och hur det är producerat. För då vet man att bönderna fått mer betalt. Och då är det av högre kvalitet och kan ge fler smaker.

- Vi måste lära oss att betala mer för kaffet, säger Joanna. Bönderna får lika mycket för kaffet som de fick på 1970-talet. Många slutar odla kaffe och går över till annat.

- Specialkaffeodlarna får mer betalt, men de är så få. Det är otroligt viktigt att vi börjar betala bättre för det vanliga kaffet, det billiga kaffet i dagligvaruhandeln.

2. Köp ett så nyrostat kaffe som möjligt.

3. Brygg på ett så nymalet kaffe som möjligt.

4. Väg upp både kaffet och vattnet. 30-32 gram kaffe till 500 g vatten.

5. Brygg på så hett vatten som möjligt.

6. Om du vill investera i något så är det en kvarn.

Bryggtiden påverkar också resultatet. Bryggning i tratt bör ta mellan 3 och 3,5 minuter. Bryggning i presskanna ca 4 minuter.

- Om kaffet brygger för snabbt, dvs brygger för lite så kommer det att smaka surt, säger Joanna.

- Om det brygger för länge kommer det att smaka bittert.

Joanna förstår om det hon säger kan låta snobbigt.

- Hur snobbigt det än låter, så snälla, testa nåt av det här!

- Testa att brygga med nyrostat och nymalt kaffe. Eller testa att väga upp kaffe och vatten. Eller testa ett annorlunda kaffe - ett etiopiskt eller kenyanskt.

- Du kommer att märka en skillnad.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Amina Alaoui - Flor de nieve
    Album: Arco Iris
    Bolag: Universal Music