Bokmässan 2019: Jakten på kärlek, djuren i Afrika och den tuffa modebranschen

54 min
P1 Kultur befinner sig på mässgolvet där vi bland andra träffar romanaktuella Lena Einhorn! Hör också om klimatstrejk, Japans #metoo och Klassikern om konstverket "The Dinner Party".

Författaren och filmaren Lena Einhorn är aktuell med romanen "Den tunna isen". En oväntad och obeveklig förälskelse får henne att leta efter ledtrådar i sin egen historia. Varför går relationen med kvinnan hon träffat inte som hon vill?

Den norske bästsäljarförfattaren Erlend Loe är dubbelt aktuell: dels med nya satiriska romanen "Djuren i Afrika", dels som manusförfattare till bioaktuella filmen "Quick" om Sture Bergwall och det som kallats den största rättsskandalen i svensk historia.

Philip Warkander är fil doktor i modevetenskap och undervisar vid Lunds universitet. "När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen" är en nyutgiven essä där han använder intervjuer med människor i modebranschen för att säga något om villkoren i "det svenska modeundret". Och det är en allt annat än glamourös bild han målar upp.

Klassikern handlar om den amerikanska konstnären Judy Chicagos verk "The Dinner Party" från 1979 där hon samlade 39 kvinnor ur historien till en fiktiv middag i en installation komplett med handgjorda tallrikar, placeringskort och guldkantade servetter. Efter att ha turnerat över halva världen finns konstverket nu permanent att se på Brooklyn museum i New York. Och kopplingen till Bokmässan? Jo, på årets mässa kommer ett antal av de namnkunniga kvinnliga författarna på plats att göra en hyllningsversion av konstverket i form av en faktisk middag kallad "The Historical Dinner Party".

Programledare: Roger Wilson och Elina Perdahl
Producent: Maria Götselius och Thorbjörn Karlsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.56
    Ttes Raides - Les Autres
    Album: Banco
    Bolag: Warner Music