Erika Gabrielsson om estniska skeenden

29 min

I år är det 30 år sedan den 60 mil långa baltiska kedjan bildades som en självständighetsmanifestation och det är också 25 år sedan Estonia sjönk. Hör om dessa historiska händelser som påverkat många ester. Hör också om Estland i dag som ett framgångsrikt IT-land.

I augusti 1989 stod två miljoner ester, letter och litauer, hand i hand, i en 600 kilometer lång mänsklig kedja genom Baltikum, som en manifestation för självständighet från Sovjetunionen. Hör Eve Sildnik, som var en av dem som deltog och Rein Veidemann som var med och arrangerade den.

Fem år senare, den 28 september 1994, sjönk fartyget Estonia som var på väg från Tallinn till Stockholm. Olyckan slog hårt mot Sverige, men också Finland och Estland. Nu 25 år senare, på årsdagen, hölls minnesceremonier och Erika Gabrielsson besökte den som hölls i Tallinn, vid monumentet "Bruten linje". Hon har också träffat den estniska politikern Yoko Alender som drabbades personligen av katastrofen. Hör även överlevaren Anders Eriksson från Karlskoga.

Veckans program avslutas med Estland i dag - som ett framgångsrikt land vad gäller IT och digitalisering. Erika Gabrielsson har besökt en skola i Tallinn för att se hur det märks där.