Vad var det egentligen som hände under krisen i Akademien?

54 min

Inför tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, återberättar vi historien om hur vårt mest slutna sällskap började gräla inför öppen ridå. Om Svenska Akademiens undergång - och pånyttfödelse.

Rigmor Ohlsson och Kulturredaktionens Mattias Berg, som tidigare gjort två längre program om krisen i Akademien tillsammans, väljer valda delar ur sina tidigare berättelser och för hela förloppet fram till nutid.

För hur kunde det gå så fort att rekonstruera Akademien i vintras? Från bottenläget i december 2018, med ett Nobelpris i litteratur som inte delades ut och en högtidssammankomst där bara sju ledamöter närvarade, och fram till ett komplett sällskap och "återfått" Nobelpris?

Dessutom får vi höra en analys av den institution som kommer att tillkännage både 2018 och 2019 års litteraturpris. Hur skiljer sig Svenska Akademien åt före och efter krisen? Och kan vi verkligen betrakta krisen som definitivt över?

I dagens P1 Kultur får vi även höra Kulturredaktionens före detta Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström analysera "telefonkrisen" mellan Donald Trump och Ukrainas president Wolodymyr Zelenskyj - utifrån ett annat perspektiv. Sett i ljuset av att detta var den ukrainske president som valdes efter att ha spelat president i en tv-serie.

Dagens OBS-essä är gjord av Katarina Wikars och handlar om Robert Frank, alla trasiga fotografiers pappa.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Mattias Berg