Vi skördar humle och gör öl med en gång

30 min

Vi plockar humle med mikrobryggaren Peter Robertsson, som sen gör öl på direkten. Med jäst från jästjägaren Karl-Johan Fredén Jansson, som hittar öljäst på balkongen och i björksav.

Svensk öl görs ofta på utländska råvaror. De mikrobryggerier som poppat upp över landet har ofta varit inspirerade av amerikanska hantverksöl och bryggt med importerad malt och jästkulturer.

Mikrobryggeriet Electric Nurse startades och drivs av Ida Engström och Peter Robertsson. De gillar amerikansk och nya zeeländsk humle med mycket smak.

- När vi startade för sju år sen så fanns det inte så mycket svensk humle, säger Peter. Och trots att vi odlar korn i Sverige så görs det inte så mycket malt.

Humlen odlas av Carolina och Erik RåbergYxsjöns humlegård inte långt från bryggeriet.

Med den nyplockade humlen gör Peter helsvensk öl på svensk malt och en lokal jäst. Jästen har tagits fram av Karl-Johan Fredén Jansson, en av få som tillverkar svensk, lokal öljäst från jäst som han hittar i naturen. Karl-Johan tycker att jästen har fått en för blygsam roll i ölbryggningen.

- Det är jästen som gör ölen, säger han.

Karl-Johan berättar hur han bär sig åt för att hitta och odla fram svensk öljäst.

Nästan all öl som görs i Sverige görs på importerad humle. Förr var det annorlunda. Från 1442 till 1860 var det lag på att varje gård i Sverige skulle odla humle. Vi förklarar varför.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.09
  Philanthrope, Yasper - Slopes (Original Mix)
  Album: Chillhop Essentials Winter 2018
  Bolag: Chillhop Records
 • 10.27
  Middle School, Taro, Mitchel Forman - At This Point (Original Mix)
  Album: Chillhop Essentials Fall 2018
  Bolag: Chillhop Records