Halv berättelse om Filipstad i UG, medial budgettango möter kritik, skarpt läge för Telias köp av TV4

35 min

Om UG:s "Larmet från Filipstad". Gav programmet hela bilden? Mediers rapportering om budgetutspel kritiseras. Vad står på spel i Telias köp av Tv4? Och hur många kommunikatörer tål Sveriges Radio.

• Gav Uppdrag Granskning hela bilden i Filipstad?
När SVT:s Uppdrag Granskning nyligen sände programmet “Larmet från Filipstad”, las fokus på att visa hur kommunens kostnader för socialbidrag skenar, samtidigt som den arbetsföra befolkningen flyttar ut. Men vad Uppdrag Granskning inte med ett enda ord nämnde, det var att det i Sverige finns ett utjämningssystem för att tackla bland annat just det.
Reporter: Tonchi Percan

• Medier i budgettango med regeringen
Nuförtiden har mycket av innehållet i nådiga luntan redan hunnit avhandlas som nyheter när budgeten väl släpps. Detta eftersom regeringen – strategiskt och välplanerat – väljer att droppa väl valda satsningar till medierna i förväg. 
Och när regeringen bjuder upp till budgetdans, då tackar redaktionerna ja. Men frågan är om medierna börjat låta sig föras lite väl enkelt i den här budget-tangon? Reporter: Therese Rosenvinge 

• Mycket på spel när Telias inväntar grönt ljus för köp av Tv4
En av de största medieaffärerna i Sverige kan vara nära. Det handlar om Telias köp av TV4 och Bonnier broadcasting, som EU-kommissionen senast i november slutgiltigt ska godkänna. När EU-kommissionen i maj beslutade att fördjupa sin granskning av affären, ja då blev det tydligt att det finns känsliga konkurrensaspekter här. Men vad är det egentligen konkurrenterna oroar sig för? Och vilka konsekvenser kan en eventuell affär få för dig som konsument?
Reporter: Johan Cedersjö

• Hur många kommunikatörer behöver Sveriges Radio?
I veckan berättade Sveriges Radio i en stor satsning om hur många av landets kommuner har kommunikationsavdelningar som växer sig ständigt större och hur det motiveras. Vi tyckte granskningen var intressant och bestämde oss för att ställa samma frågor – men, den här gången, till Sveriges Radio. Reporter: Teresa Kristoffersson

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.22
  Super Ambiance - Tango De El Choclo
  Album: Super Ambiance Fêtes Vol. 1
  Bolag: Rendez-Vous Digital