Det eviga kriget – militärhistoria, myt och identitet

30 min
Det eviga kriget är Kulturradions nya serie i tre delar som handlar om svenskarnas förbluffande militärhistoriska intresse, om andra världskriget som mytiskt epos, tillflykt och identitetsskapare.

Vad är det vi söker när vi tänker på andra världskriget? Varför är det män som ofta drabbas starkare av intresset än vad kvinnor gör? Och hur hanterar vi konflikter mellan människors faktiska krigserfarenheter och andras längtan att genom berättelser forma nationell och individuell identitet?

I den första delen av Det eviga kriget möter Sara Lundin två riktigt hängivna andravärldskrigssökare: 32-åriga Sebastian Utbult och 25-åriga Andreas Gullstrand. För dem räcker det inte med att konsumera böcker, filmer och spel om andra världskriget. De vill känna kriget. Känna det i köttet. Eller - åtminstone försöka närma sig en ensam frontsoldats fysiska verklighet lite grann genom att trä på sig svagt mögeldoftande uniformer och äta dålig gulasch i leriga och iskalla skyttevärn.

Dessutom  hälsar forskaren Eva Kingsepp på i studion hos Johanna Koljonen för att fundera på varför det är så många idag som använder andra världskriget lite som Sagan om Ringen.

Första delen av Det eviga kriget sändas den 9 januari klockan 14.03 i Sveriges Radio P1 och är en produktion från Rundfunk Media AB av Johanna Koljonen och Sara Lundin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Brita Borg, Sven Arefeldt - Symfoni
  Album: Melodier Som Bedåra 1946
  Kompositör: Alex Alstone
  Bolag: SONORA
 • 14.03
  Obs! Skivan Är Ej Katalogiserad! - After Chaos
  Album: Originalljudet
  Kompositör: ?
  Bolag: KALLIGRAMMOFON