Dags för nästa generation göra ajvar och surkål

30 min
Förra året gjorde Dragisa och Milina Mitic surkål på 120 kilo vitkål. Till sig själva och familjen. Och så ajvar på det. Vi är med när den nya generationen ska läras upp.

Dragisa och Milina bor i ett litet hus på Hisingen i Göteborg. På den del av ön där det fortfarande är landet. I närheten betar kossor, och en bit ifrån huset ser man havet.

Milina och Dragisa kommer ursprungligen från Serbien.

- Många unga tycker inte att de har tid att göra sånt här själva, säger Dragisa. Men jag vill att mina barn och barnbarn åtminstone ska lära sig.

- Det är högtidsdag när vi får surkål och ajvar, säger sonen Dragan och svärdottern Felicia som är på plats för att hjälpa till och lära sig.

Dragisa gör surkål på 40 kilo vitkål som kommit på lastbil från Balkan.

- Den här surkålen är mjukare än den svenska, säger han.

Milina och Dragisa har redan gjort ajvar - den orangeröda paprikaröran från Balkan - på 40 kilo paprika. De köpte fyra kilo paprika till för att kunna visa oss hur det går till.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.10
    Radojka & Tine Zivkovic - Splet Srpskih Narodnih Pesama 3: U Bastici Zelen Bor / Sto Ti Je Stano Mori / Igrali Se Vrani Konji / Visnjicica Rod Rodila (Medle
    Album: The Pearls of Serbia
    Bolag: Radojka & Tine Zivkovic