Harriet Hubbard Ayer – en (nästan) bortglömd banbrytare inom skönhet

55 min
Som barn beskrevs hon som blyg och alldaglig. Men Harriet Hubbard Ayer kom att slå världen med häpnad. Hon blev inte bara banbrytande skönhetsentreprenör utan också ytterst framgångsrik journalist.

Veckans Stil ägnar sig åt en amerikansk kvinna vars liv skulle kunna ge stoff till en tv-serie sprängfull med glamour, galenskap och fantastiska skönhetsprodukter. Kvinnan ifråga hette Harriet Hubbard Ayer och var först i USA med att skapa ett framgångsrikt skönhetsföretag under eget namn – "The Harriet Hubbard Ayer Company” – och det gjorde hon redan 1886. Harriet Hubbard Ayer blev framgångsrik och tjänade stora pengar – tills hennes rykte, hälsa och företag fördärvades av den man som finansierat hennes bolag. Han fick henne förklarad galen och hon blev satt på mentalsjukhus. Men, mot alla odds, kom Harriet Hubbard Ayer tillbaka och gjorde succé som rådgivare i skönhet, vett och etikett i en av tidens stora dagstidningar. Harriet Hubbard Ayer dog vid endast 54 års ålder, men banade väg för kvinnlig företagsamhet och journalistik.

I veckans program tittar vi närmare på ett begrepp som på senare år blivit allt mer omtalat - Gaslighting. "Gasljus" var en pjäs som 1944 blev succéfilm med Ingrid Bergman i huvudrollen och som dessutom lyckades ge upphov till ett nytt ord. Tillsammans med psykologen och författaren Jenny Jägerfeld reder vi ut vad begreppet innebär och tar reda på hur det hamnade på allas läppar. 

Vi undersöker även nutidens vett och etikett-rådgivning. Trots att postmodernismen slog fast att det inte finns något facit på vad det innebär att vara människa blomstrar frågespalterna lika frodigt som tidigare. Varje tidning med ett finger på samtiden har sina egna experter som svarar på frågor om mode, relationer, sex – eller hur vi ska uppföra oss. 

Vi träffar också den samtida skönhetsentreprenören Theo Kogan som drivit ett företag inriktat på läppglans. Hon står med ena foten i modebranschen och samtidigt med den andra i punkvärlden. Hon spelade tidigare i det legendariska punkbandet "Lunachicks" och för henne är makeup, mode och musik tätt sammanflätade.

Veckans gäst är Anita du Rietz, forskare och författare med inriktning på kvinnors företagande.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Cedric King Palmer - Atomic Brain
  Kompositör: Cedric King Palmer
  Bolag: Label Missing
 • 10.19
  Mathias Grassow - Kilree
  Kompositör: Mathias Grassow
  Bolag: Label Missing
 • 10.29
  Bronislau Kaper - Gaslight End Credits
  Kompositör: Bronislau Kaper
  Bolag: Label Missing
 • 10.48
  Lunachicks - Less Teeth, More Tits
  Kompositör: Lunachicks
  Bolag: Label Missing
 • 10.49
  Lunachicks - Bitterness Barbie
  Album: Jerk Of All Trades
  Kompositör: Lunachicks
  Bolag: GO-KART
 • 10.51
  Lullatones - Make Believe Melody
  Kompositör: Lullatones
  Bolag: Label Missing
 • 10.54
  Lunachicks - Pretty Houses
  Kompositör: Lunachicks
  Bolag: Label Missing