Mörkret

Här finns inget ljud
Jag har alltid varit rädd för mörkret. Nattens mörker, vinterns mörker, stadens mörker, yttre mörker som letat sig in i mig och blivit till inre mörker. När det kommer till mörkret är jag fortfarande ett barn. Jag har ännu inte lyckats erövra den vuxnes mer nyktra syn. Mina tankar förändras av mörker, det rationella försvinner, allt kan bli hotfullt och skrämmande. Men det finns en annan sida av mörkret. En djup lockelse. Kanske är det så för alla människor - man dras till det man är rädd för. I mörkret har jag flera gånger känt hur något osynligt tassat fram till mig, tagit min hand och bett mig att följa med. Jag har varit rädd, men samtidigt känt något nytt. I mörkret finns något som lever, ibland har jag fått känslan att det är det enda som lever. Och i mötet med mörkret har också jag blivit levande.

I det första programmet, om mörkrets skönhet, handlar det om att hitta hem: En mörk musik som ger tröst i sorgen, det arktiska mörkret där den stora friheten finns samt ett inre mörker som blir till bilder och målningar.

Medverkande: Benny Holmberg, litteraturkritiker, essäist och skribent. Ellen Nystedt, hundspannförare, polarguide och biolog. Pär Strömberg, konstnär.
 

Låtlista:

Anthracite av Sylvain Chauveau från skivan Simple

Allan Petterssons sjunde symfoni från skivan Symphonies Nos. 7 & 11. Leif Segerstam dirigerade.

Au nombre des choses av Sylvain Chauveau från skivan Simple

Glory To The Father framfördes av Rybin Male Choir från skivan Russian Religious Singing Through The Ages

Jordi Savall framförde Plainte Instrumentale från skivan The Forgotten Kingdom

A storm is coming av Hans Zimmer från skivan The Dark Knight Rises

Eternity’s Sunrise av John Tavener från skivan Savages

Hammertime av Michael Giacchino från skivan Let Me In

Jordi Savall framförde Garun a från skivan Armenian Spirit

Lityrgy of light med Anna von Hausswollff från skivan Ceremony