Vart tog pengarna vägen?

57 min
Om jakten på skattepengarna. Samtidigt som skulder och social oro hotar att slita sönder flera av Europas länder så reser Konflikt till det land som kanske tjänat mest på dagens globala finanssystem: Schweiz, som mitt i finanskrisen ruvar på 7000 miljarder dollar. Medan omvärldens krav på öppenhet hårdnar, växer också kritiken inifrån mot ett system som närs av dolda pengar och hemlighetsmakeri. Följ med till bankpalats och lyxavenyer, och mingla bland svenskar i Genève.

I helgen hålls den årliga konferensen World Economic Forum i Davos, i de schweiziska alperna. Då samlas presidenter, finansministrar, nationalekonomer och allehanda experter för att diskutera globala ekonomiska frågor. Debatten har de senaste åren framför allt kretsat kring skuldkrisen och de stora budgetunderskott som flera länder tampas med. Ett av de grundläggande problemen som diskuteras är hur stater ska kunna få in ökade skatteintäkter.

Värdlandet, Schweiz, har klarat sig väldigt väl under krisen och lider inte alls av samma svåra situation som sina grannländer i Europa. Men ändå spelar landet en nyckelroll i diskussionerna om gapande budgethål och flyende skattebaser. Det handlar givetvis om den av Schweiz så omhuldade banksekretessen, som tillsammans med de låga skatterna gett landet ett rykte som skatteparadis.

Men sen några år tillbaka driver regeringen en kampanj för att förändra Schweiz anseende i omvärlden. Man har därför skrivit under avtal om informationsutbyte med flera länder, enligt OECD:s riktlinjer. Samtidigt diskuterar Schweiz nu med flera länder i Europa hur skatt ska kunna dras från utländska medborgares konton i schweiziska banker utan att deras namn lämnas ut, ett sätt för regeringen att bevara banksekretessen men ändå tillmötesgå omvärldens krav. Hittills är det dock bara Storbritannien som skrivit under ett sådant avtal med Schweiz.

Vad betyder denna omdaning för Schweiz roll i världsekonomin? Och vad betyder förändringen för de privatpersoner och företag som under flera år placerat sina tillgångar i Schweiz med en önskan om att betala så lite skatt som möjligt? Varför är banksekretessen så central för Schweiz och vem vinner egentligen på ett sådant system? Konflikts reportrar Lotten Collin och Daniela Marquardt har rest till Geneve, Zurich och Bern för att söka svar. Nedan finns reportagen i separata delar, men vi rekommenderar lyssning på hela programmet för att förstå helheten.

Vi gick på mingelparty med svenskar i Genève.

Vi träffade whistleblowern Rudolf Elmer som tidigare arbetade på den schweiziska privatbanken Julius Bär.

Vi träffade fotografen Mark Henley som arbetat i flera år med att porträttera bankvärlden i Schweiz.

Vi träffade den schweiziska föreningen för privatbanker samt en av de nyaste bankerna i Genève, Syz.

Vi gjorde ett spontanbesök på banken Julius Bär i Genéve för att se hur behjälpliga de skulle vara med att gömma undan skattepengar för svenska myndigheter.

Vi träffade finansdepartementets talesperson Mario Tuor i Bern.

Vi träffade sociologiprofessorn, socialdemokraten och förre FN-diplomaten Jean Ziegler som under många år opponerat sig mot banksekretessen.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Lotten Collin