Två år efter #metoo – Teatermannen och kampen om en ny mansroll

54 min
Två år efter metoo-uppropet #tystnadtagning ställer vi frågan: Hur är det att vara man inom teatern idag? Dessutom: Ny dokumentär om Ella Fitzgerald och rysk litteratur som botar repressiv glömska.

I dagarna har det gått två år sedan metoo-uppropet #tystnadtagning rasade – hundratals vittnesmål av kvinnor inom teatern om manliga kollegors trakasserier, sexism och övergrepp. "Teatermannen" hamnade i fokus - macho, gränsöverskridande och våldsam. Men, hur är det egentligen att vara man på teatern idag? Vilka svårigheter möter den som själv försöker hitta en ny mansroll? Och vem tillåts definiera hur en man får vara? Dagens långa kulturreportage av Tobias Aspelin handlar om Teatermannen, makten - och tystnaden.

Igår var det biopremiär för en ny dokumentärfilm om en av de allra största – The first lady of jazz, Ella Fitzgerald. Samtal med Mikael Timm som har sett filmen Ella Fitzgerald: Just one of those things.

I dagens radioessä skriver författaren Mattias Hagberg om den ryska repressiva glömskan – och om litteraturen som förhoppningsvis kan återskapa minnet.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.12
  Ella Fitzgerald - You'll Have to Swing It, Mr. Paganini
  Album: Angel Eyes
  Bolag: WooWi
 • 13.21
  Wadhom - Katling
  Kompositör: Wadhom
  Bolag: None
 • 13.24
  Tobias Aspelin - Ainos Song
  Kompositör: Tobias Aspelin
  Bolag: No Label
 • 13.43
  R.E.M. - Losing My Religion
  Album: Losing My Religion
  Kompositör: Bill (2) Berry, Peter Buck, Mike Mills, Michael Stipe
  Bolag: WARNER BROS