Romanerna du ska läsa för att förstå Tysklands omvälvande återförening och om glappen i historieskrivningen på Borås Konstmuseum

54 min
Vi gör också en första spaning från Stockholms filmfestival som drar igång nu. Och pratar om de viktigaste "Die Wende" romanerna. Alltså de litterära skildringarna av Tysklands historia åren runt 1989.

Idag drar Stockholms filmfestival igång, men redan igår tjuvstartade festivalen. P1 Kulturs programledare Roger Wilson var på plats och såg öppningsfilmen "Marriage story" av Noah Baumbach.

Konstkritikern Maryam Fanni kommer till studion och pratar om utställningen "Somewhere in Between" på Borås Konstmuseum. En grupputställning som ställer frågor om hur vi skriver historia. Det handlar om landskapets minne, nationell identitet och mytens roll i historieskrivningen.

Vår nedslag i "Märkesåret 1989" fortsätter. Det gick inte lång tid efter att muren hade fallit innan frågan kom: När kommer den första litterära bearbetningen av det som skett? I Tyskland kallas tiden kring murens fall för Die Wende - ungefär vändpunkten och litteraturen följaktligen "Die Wendeliteratur".

Gunnar Bolin hälsar på hemma hos Svante Weyler som bland annat varit radions Tysklandskorrespondent och på sitt egna förlag Weyler gett ut tysk litteratur i översättning. Vilka böcker tycker han bäst skildrar den här historiska omsvängningen i tysk historia?

ÄR man intresserad av dokumentära berättelser har BBC gjort podden "Tunnel 29". I tio avsnitt berättas effektivt om flykten från DDR till väst via de tunnlar som började byggas i början av 60-talet då Berlinmuren restes och delade Berlin i en Öst och en Västdel. Cecilia Blomberg har lyssnat.

Filmregissören Roland Emmerich är bioaktuell med nya "Midway" med premiär på fredag. Den handlar om attacken på Pearl Harbor och slaget vid Midway som följde på det. Roland Emmerich berättar om tankarna bakom sin nya film och hur han trots svårigheter att få till finansieringen till sist fick igenom sin produktion.

I OBS-essän hyllar Ulrika Knutson Pella-böckernas skapare Anna Lisa Wärnlöf, alias Claque. En författare vars kvaliteter gör henne till en av svensk litteraturs stora stilister. Nu är det dags att hon får den plats hon förtjänar i litteraturhistorien menar Ulrika Knutson.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Cecilia Blomberg