1989: Så blev Satansverserna startpunkt för globala hot mot författare

54 min
Salman Rushdies roman ”Satansverserna” lede inte bara till dödshot, mord och mordförsök – boken blev också en brytpunkt för yttrandefriheten i ett större perspektiv. Dessutom: Ny svensk jazzkomet och rösten avgörande i nytt litterärt landskap.

Vad betyder rösten för ljudboken? När ljudböcker tar mark får litteraturen en aspekt till att förhålla sig till, för somliga är vem som läser nästan lika viktigt som vem som har skrivit boken. Reportage från ett nytt litterärt ljudlandskap.

P1 Kulturs tema om året 1989 går vidare. Idag handlar det om en av vår tids absolut största kulturkonflikter. När Salman Rushdie kom ut med sin roman Satansverserna resulterade det inte bara i dödshot mot honom själv och mord och mordförsök mot förläggare och översättare som jobbat med boken. Det blev också en brytpunkt och innebar en globalisering för hot mot författare. Reportage med islamologen Jan Hjärpe och Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

På lördag är det på dagen 30 år sedan det folkliga trycket tillslut fick muren i Berlin att falla. P1 Kulturs Katarina Wikars minns sin östtyska väninna och tiden runt murens fall.

Den unge pianisten Joel Lyssarides och hans trio har seglat upp på den svenska jazzhimlen som en komet. För några veckor sedan släpptes hans nya album A Better place och den har fått ett varmt mottagande. Samtal med P2 Jazzradions Märet Öman om ett nytt svenskt stjärnskott.

Dessutom: Veckans ord är "mur" och i dagens radioessä hör vi poeten Håkan Sandell fundera kring diktaren Bertil Malmbergs nationellt sinnade lyrik och omvärldens hårda dom mot den.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.15
  Steve Weisberg - Mahagonny Songspiel
  Album: Lost In The Stars
  Kompositör: Kurt Weill
  Bolag: A & M
 • 13.23
  Various Artists - Mahagonny Songspiel
  Album: Lost in The Stars - The Music of Kurt Weill
 • 13.39
  Joel Lyssarides - Walking Tune
  Kompositör: Joel Lyssarides
  Bolag: PROPHONE
 • 13.43
  Joel Lyssarides - Wu Tao-Tzu
  Album: A Better Place
  Bolag: Naxos Sweden - Prophone Records
 • 13.43
  Joel Lyssarides, Niklas Fernqvist, Rasmus Svensson - Wu Tao-Tzu
  Kompositör: Joel Lyssarides
  Bolag: PROPHONE
 • 13.47
  Federico García Lorca, María Pérez Solas - Chapter 24 - Bodas de Sangre
  Album: Bodas de Sangre (Clásicos para Aprender Español. Nivel B1-B2)
  Bolag: EnEspañol
 • 13.51
  Alejandro Ordóñez - Por ti, por mí
  Album: Por Escribir, Vol. 5
  Bolag: 700044 Records DK