1989: En illgul familj och ett kompisgäng på Manhattan erövrar TV-världen

54 min
Vad gjorde Simpsons och Seinfeld så framgångsrika att vi inte kan sluta titta? Vi har också pratat med filmregissören Levin Akin som får brett stöd inför Georgienpremiären av "And then we danced".

Den hyllade svenska filmen "And then we danced" har ikväll Georgienpremiär där filmen också utspelar sig.  Inför premiären har extremnationalistiska grupper i Georgien hotat att stoppa visningarna eftersom filmen bland annat handlar om kärlek mellan två män.

Fredrik Wadström har pratat med filmens producent Ketie Danelia som berättar en annan historia. Hur han de senaste dagarna mötts av brett stöd och kärlek från vanliga människor i Tiblisi.

I vår spaning efter den tid som flytt och märkesåret 1989, har nu turen kommit till komediserierna Seinfeld och Simpsons. Seinfeld skapad av Jerry Seinfeld och Larry David, handlar om ett neurotiskt kompisgäng på Manhattan och den animerade "The Simpsons" av Matt Groening, berättar om den dysfunktionella familjen Simpson med sin karaktäristiska klargula hy, och bosatt i den fiktiva staden Springfield.

Nina Asarnoj hittar Seinfelds storhet med hjälp av journalisterna Karin Magnusson och Göran Everdahl. Och Saman Bakhtiari har träffat serietecknaren och Simpsonfanet Jimmy Wallin för att ge oss några ledtrådar till att Simpson dök upp just 1989.

Lördagen den 9 november drar festligheterna igång i Berlin för 30-årsfirandet av Berlinmurens fall. Gunnar Bolin ringde upp tidningen Die Zeits litteraturkritiker Iljoma Mangold och han pratar bland annat om den klyfta som delat många av länderna i det gamla Öst i två läger, med liberaler på ena sidan och högerpopulister på den andra, vilket också märks i Tyskland.

Vi hinner också med några tips på film och TV som skildrar tiden runt murens fall. Och i Klassikern återvänder Jenny Teleman till filmen "Döda Poeters Sällskap" som också den kom 1989 och för alltid präntade in begreppet Carpe Diem i en ung poesiälskande generation.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Cecilia Blomberg

Tips på filmer om DDR och tiden runt murens fall

Flykten från DDR i regi av Michael Herbig
De andras liv i regi av Florian Henckel von Donnersmarck
Good Bye Lenin i regi av Wolfgang Becker
Gunderman i regi av Andreas Dresen

Tips på TV-serier om det gamla Öst och Västtyskland

Weissensee skapad av Annette Hess 
Berlin under samma himmel skapad av Paula Milne
Deutschland 83 skapad av Anna och Joerg Winger

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.28
  The Simpsons - "The Simpsons" Main Title
  Album: Go Simpsonic with the Simpsons
 • 13.43
  Spotlight Verlag - Kapitel 24 - Deutsch lernen Audio - Willkommen in Deutschland!
  Album: Deutsch lernen Audio - Willkommen in Deutschland! (Deutsch perfekt Audio 10/18)
  Bolag: Spotlight Verlag GmbH
 • 13.52
  hartMan - Carpe Diem
  Album: Lost File($)
  Bolag: 1334705 Records DK