Jimmy fascineras av larvernas förvandling - och Athena blir varm av naturen

96 min
Jimmy Adolfsson har fött upp 500 olika arter av fjärilslarver under 60 års tid. Och elvaåriga Athena Johansson har bestämt sig för att se 300 fågelarter. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Lördagens två huvudpersoner i Naturmorgon heter Jimmy och Athena. Båda har ett starkt naturintresse.

För Jimmy Adolfsson väcktes det för över 60 år sedan, när han tillsammans med sin bror byggde insektshåvar av nylonstrumpor. Sedan dess har han fött upp 500 olika arter av fjärilslarver och är expert på framför allt svärmare. Morgonens fältreporter Lisa Henkow sänder hemifrån Jimmy i Valdemarsvik och vi ska bland annat få en föda-upp-larv-skola.

Athena Johansson fastnade rejält för fågelskådningen när hon var åtta år. Nu är hon elva och hjälper till med guidning och ringmärkning vid sjön Tåkern. Men hon älskar inte bara fåglar, nästan precis allt i naturen fångar hennes intresse. Det gör henne varm inuti, berättar hon för vår reporter Mats Ottosson som följer med henne på en blåsig fågeltur vid Tåkern.

I veckans kråkvinkel berättar vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev om att liksom se sig själv lösas upp mellan blöjbyten och Byssan lull och barnvagnspromenader. Räddningen blev en gulsvart humlebagge på en lila tistelblomma.

Eller så slår man sig ner på en stubbe och börjar fotografera, när livet snurrar lite för fort. Så gjorde Ulrika Claeson Månsson. Resultatet blev instagramkontot squirrelsbyart där en humoristisk och smått skruvad berättelse om ekorrhonan Beatrix tar form. Vi ringer upp Ulrika för att få veta mer.

Och hur sjutton hade en uggla tagit sig in i en helt stängd sommarstuga? Heléne Eslander berättar om den oväntade upptäckten och hur de lyckades få ut ugglan. Vi ber också ekologiprofessor Susanne Åkesson kommentera det hela.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.31
  Small Town Singers - Midsommarblomster
  Album: Small Town Singers Sjunger Svenska Visor
  Bolag: Parlophone Sweden