Döda poeters sällskap – en älskad och hatad film

9:48 min
Den fick en oväntad Oscar för bästa manus. Den startade trenden att tatuera in "Carpe Diem" i svanken. Den skapade debatt om skolan, lyrikromantiken, den fria tanken och Robin Williams charm.

En hösttermin 1959 på privatskolan Welton Academy i Vermont. ett lärosäte för unga män styrt av tradition, disciplin, plikt och lydnad, kliver den nya läraren Mr Keating in, spelad av Robin Williams.

Som tidigare elev på skolan, som också kallas "Hellton", vill han införa nya undervisningsmetoder och nya sätt att närma sig lyrik för att lära eleverna att tänka själva.
Det ska man göra genom att "suga märgen ur livet med poesin, fånga dagen med den, låta den sippra ur munnen likt honung".

En film som delar publiken. Somliga ser den som världens bästa skolfilm och ett upprop för den konstnärliga friheten. Andra tycker den är romantiskt dravel och ett tydligt exempel på humaniorans kris.

Men debatten den väckte när den kom 1989 den rasar vidare. Hårda tag eller liberalt jönseri? Kompisförälder eller vuxen i rummet? Tänka själv eller tänka som kaptenen? Författarens ord i guld eller blir text till i läsaren? Fånga dagen och bli din bästa framgångsgud eller ska man bara sitta mitt i dagen utan att utnyttja dess extraordinära potential?

Helt enkelt: Flumskola eller "ta-av-kepsen-skola?"

Jenny Teleman
jenny.teleman@sverigesradio.se

Hör klassikern i ljudklippet ovan

Musik som spelats i avsnittet

 • 02.50
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 02.52
  Mathias - Stay Up
  Album: Unsaid
  Bolag: Modern Expressionism
 • 02.55
  hartMan - Carpe Diem
  Album: Lost File($)
  Bolag: 1334705 Records DK