Melodramer med Stina Ekblad

Här finns inget ljud
Elfrida Andrées andra symfoni inleder den här konserten som sedan ägnas åt två dramatiska melodramer med skådespelerskan Stina Ekblad, Norrlandsoperans symfoniorkester och Kammarkören Sångkraft.

Melodramen uppstod i Frankrike under det sena 1700-talet och blev med tiden enormt populär och blomstrade på engelska och amerikanska teaterscener under 1800-talet. Det var populärkultur som vände sig till en växande arbetarklass och som innehöll dramatiska händelser, övernaturligt hjältemod, gärna naturkatastrofer och specialeffekter som tog andan ur åskådarna.

Numer är melodramerna inte så vanliga på teaterscenerna, men om Stina Ekblad fick bestämma skulle de bli betydligt fler. Hon har tagit den här konstformen till sitt hjärta och gör melodramer så ofta hon hinner och får möjlighet.

Den första melodramen i den här konserten är Spastaras död, en dikt av 1700-talspoeten Bengt Lidner som fick musik av den tysksvenske tonsättaren Eduard Brendler. Ursprunget till dikten är en förödande jordbävning som inträffade i Messina i södra Italien 1753. Omkring 50 000 människor ska ha dött i katastrofen och händelsen satte stort avtryck i sin samtid. En historia spreds om en grevinna som dött under sina försök att rädda sitt barn, och om detta handlar Bengt Lidners dikt.

Paa Vidderne har text av Henrik Ibsen och musik av Frederick Delius. Dikten kan sägas vara en förstudie till Ibsens Peer Gynt, med samma tematik om den unge mannen som lämnar det trygga hemmet och ger sig ut på vidderna för att finna sig själv och kanske också sin gud.

Frederick Delius reste genom Norge första gången 1882. Han blev omedelbart förälskad i landskapet och direkt efter hemkomsten komponerade han melodramen Paa Vidderne. Det skulle aldrig komma att uppföras under hans levnadstid utan uruppfördes först 1981 av NRK:s symfoniorkester.

Kammarkören Sångkraft. Norrlandsoperans Symfoniorkester. Dirigent: Emil Eliasson. Berättare: Stina Ekblad.

a) Elfrida Andrée: Symfoni nr. 2
b) Eduard Brendler: Spastaras död
c) Frederick Delius: Paa vidderne

Konsert från den 5 september 2019, Norrlandsoperan i Umeå.

Programledare: Märet Öman
Producent: Pär Freij
Musiktekniker: Bo Andersin
Musiktekniker: Christer Blomgren

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Elfrida Andrée - Symfoni nr 2 a-moll
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Emil Eliasson (Dirigent)
 • 19.42
  Eduard Brendler - Spastaras död - Melodram
  Stina Ekblad (Berättare), Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester). Kammarkören Sångkraft (Kör), Emil Eliasson (Dirigent)
 • 20.14
  Frederick Delius - Paa Vidderne - Melodram
  Stina Ekblad (Berättare), Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester). Kammarkören Sångkraft (Kör), Emil Eliasson (Dirigent)
 • 20.54
  Edvard Grieg - Peer Gynt - Åses död
  Malmö Symfoniorkester (Orkester), Ingvar Bergby (Dirigent)