Oversize – en överdrivet stor stil i tiden

55 min
Rymligt, stort och överdimensionerat – oversizeplagg är kläder att drunkna i. Det är en återkommande look inom modet som just nu är lite extra populär igen.

Det går att hitta exempel på överdimensionerat mode långt tillbaka i historien. 1500-talets Henrik den åttonde bar en typ av oversizekläder. I modern modehistoria började kläderna lätta kring kvinnokroppen under 1920-talet. Från långa klänningar och trånga korsetter kom en kortare och mjukare klädstil för kvinnor.

Men det är egentligen först under sent 1970-tal som den typ av friare form av oversize, som vi ser idag, slår igenom. Ett exempel är filmen ”Annie Hall” – från 1977 – där huvudrollsinnehavaren Diane Keaton inte bara bär herrkläder i form av stora byxor, skjorta, väst och slips, utan också en överdrivet stor kjol kombinerad med boots och en blazer av herrsnitt.

Under 1980-talet kom en ny våg av kläder för kvinnor i en liknande stil. Gärna kjol, men kombinerad med en lång kavaj med ordentligt breda axlar. Hösten 2019 har oversize återigen gjort comeback på modescenen och frågan har ställts om det finns en längtan bland kvinnor att gömma sina kroppar? Också bland män växer trenden, influenserna från 80-talet syns tydligt och det finns ett bubblande intresse för streetwear och sportmode.

I veckans Stil besöker vi workwearbutiken Dave's på Manhattan i New York. Workwear eller arbetskläder är en typ av rymliga plagg som gått in och ut ur mode sedan 1960-talet. I butiken samsas både kunder som letar efter kläder att faktiskt arbeta i och de som är där för att hitta oversizade plagg till sin vardagsgarderob.

Vi tittar också närmare på det amerikanska popundret Lizzo. Hon framträdde på årets MTV Music and Video Awards med en överdimensionerad rumpa på scen och kan beskrivas som en artist med oversizad attityd och framförallt positivitet. Musikjournalisten Tina Mehrafzoon hjälper oss förstå vem Lizzo är och var hon kommit från.

Och så beger vi oss till Umeå och utställningen Design Matters. Utställningen tar sig an de stora utmaningar vi står inför när det gäller hur vi i framtiden ska producera och konsumera saker. Här kan design komma att spela en viktig roll som problemlösare.

Veckans gäst är Emma Severinsson, vikarierande lektor i modevetenskap, samt modehistoriker.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Ahmed Malek & Hamid El Shaeri - Ayonha
  Album: Tape 19.11 / Ayonha
  Bolag: HABIBI Funk Records
 • 10.24
  Mc Lyte - Cha Cha Cha
  Album: Fly Girls - B-Boys Beware: Revenge Of The Super Female Rappers (1)
  Kompositör: King Of Chill
  Bolag: Soul Jazz Records
 • 10.28
  Lizzo - Good As Hell
  Kompositör: Melissa Jefferson, Eric Frederic
  Bolag: Nice Life Recording Company
 • 10.29
  Lizzo - Truth Hurts
  Kompositör: Steven Cheung, Eric Frederic, Melissa Jefferson, Jesse Saint John Geller
  Bolag: Warner Bros
 • 10.32
  Lizzo - Juice
  Kompositör: Okänd Upphovsman
  Bolag: Warner Bros
 • 10.34
  Ariana Grande, Lizzo - Good As Hell (Remix)
  Kompositör: Melissa Jefferson, Eric Frederic
  Bolag: Warner Music
 • 10.54
  Monster Rally - Equinox
  Kompositör: Monster Rally
  Bolag: Label Missing
 • 10.56
  Monster Rally - Ghosts
  Kompositör: Ted Feighan
  Bolag: Gold Robot Records