De hämtar vatten i lyxgallerian: Fernando Arias, Stockholm

3:08 min
Utrikeskrönikan, 28 oktober 2019.

Stockholm, måndag.

När jag åkte buss i min hemstad New York för ett tag sedan träffade jag på ett medelålders par som hade flera plastdunkar med sig. De var ganska pratglada och berättade efter en stund att de hade tagit sig hela vägen från Rockaway Beach i Queens för att åka in till Columbus Circle på Manhattan. En resa på en och en halv timme ungefär.

Orsaken var att de inte hade något drickbart vatten där de bodde ute i Queens, så med jämna mellanrum tog de sig hit för att hämta vatten på den flådiga gallerian vid Central Park.

I USA är det inte alla som har tillgång till drickbart vatten i kranen. På vissa ställen, som i Flint i Michigan, förgiftades befolkningen av vattnet. Problemen där startade 2014. När Flintborna duschade tappade de sitt hår och fick utslag på kroppen, andra spydde när de drack av det.

Det fanns flera indikationer på att vattnet innehöll gifter, men de var inte tillräckliga för att man skulle göra något åt det. Myndigheterna informerade Flintborna om att vattnet skulle kokas innan det användes och det gula skummet som samlades på ytan skulle man bara ta bort.

Men den största katastrofen skulle komma lite senare. Dricksvattnet var nämligen frätande, och när det forsade genom gamla rör fram till hushållen började vattnet bryta sönder ledningarna.

Höga halter av bly blev en ny del av det redan giftiga vattnet.

Blyförgiftade barn fick utvecklingsstörningar och koncentrationsproblem. Enligt vissa hälsoforskare har läskunnigheten i Flint sjunkit drastiskt idag på grund av de många åkommor som barnen drabbades av.

Under flera års tid valde myndigheterna att strunta i problemet. Den här krisen hade inte kunnat hända i mer välbeställda områden, hävdade diskrimineringsombudsmannen i Michigan i en rapport efter krisen, och pekade på att en stor del av befolkningen i Flint utgörs av fattiga minoritetsgrupper.

En talande detalj i sammanhanget är att General Motors fabrik i Flint tidigt vägrade att använda vattnet. Bildelarna började rosta av det.

Fabriken fick snabbt tillgång rent vatten, befolkningen fick vänta.

Än i dag har man inte bytt ut alla skadade vattenledningar.

Det gamla paret och jag går av på samma hållplats. Jag tar åt vänster mot min lägenhet.

Paret går till höger, mot lyxgallerian, för att än en gång hämta vatten.