Utflykter i natten - och älgar som far illa av varma somrar

96 min
Den varma sommmaren 2018 var tuff för älgarna i södra Sverige. Vi får komma några av älgarna inpå livet. Och så följer vi med ut på nattfågelrutt. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

På lördag hittar vi vår fältreporter Lena Näslund i den sörmländska älgskogen. Här har ett antal sändarförsedda älgar fått hjälpa till att svara på frågan om hur älglivet i söder skiljer sig från det betydligt mer studerade i norra delarna av landet.

Sara Nordlinder hjälper oss förhoppningsvis till lite närkontakt i Jägarförbundets viltpark på Öster Malma, innan vi fortsätter ut i landskapet där älgarna numera ska dela på maten med starka stammar av hjortar och rådjur.

SLU-forskaren Fredrik Widemo berättar att älgen tål värme dåligt: redan vid 22 graders värme måste de flämta som en hund. 2018 var ett katastrofår för södra Sveriges älgar. Älgkorna hade inte tillräckligt med energi för att producera mjölk och kalvarna blev små – om de inte dog. Hur kommer ett allt varmare klimat att påverka skogens konung? Det glunkas att älgen kan hamna på rödlistan. Hur är det möjligt?

Och så ger vi oss ut i natten. Bland annat drömmer vi oss tillbaka till en försommarnatt fylld av fågelsång. Reporter Mats Ottosson följer med Martin Green från Svensk fågeltaxering som är ute och systematiskt räknar vilka fåglar som sjunger på natten.

I veckans kråkvinkel går Helena Söderlundh planlöst runt i samma skog varje dag och får till slut en riktigt mesig present.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.30
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.51
  Etta James - Stormy Weather
  Album: Dream, Vol. 1
  Bolag: Universal Music