Bagdads tuktukförare är hjältarna i det irakiska upprorets mest spelade soundtrack

54 min
På många platser i världen är framförallt unga människor ute på gatorna och kräver demokrati. Upproren har också lett till en våg av konstnärlig kreativitet som skapat gemenskap och spridit budskapen.

Irak, Libanon, Chile, Hongkong. På många platser runt om i världen pågår uppror med krav på demokrati och yttrandefrihet. Och som en del av upproren har en flodvåg av kreativitet och konstnärligt skapande vällt fram. Graffiti, bilder på internet, musik, filmer, gatukonst. I Hong Kong har till och med kassakvitton blivit del av upproren.

P1 Kultur tittar idag närmare på konsten och de folkliga och ofta unga proteströrelserna. Frilansjournalisten Lina Malers har varit på Tarhirtorget eller Befrielsetorget i Bagdad och träffat konstnärer och musiker. Konstkritikern och kulturjournalisten Vivienne Chow som nyligen var i Sverige beskriver konstens roll i upproren i Hongkong.

Vi blickar också bakåt i historien mot tidigare uppror. Tora Hedin som är forskare på Stockholmsuniversitet och översättare från tjeckiska fördjupar bilden av kulturens roll under upproren i Prag 1989.

Vi blickar också bakåt mot den Arabiska våren 2011,  den revolution som blev den första som fick stor kraft genom spridningen på sociala medier. Fotografen och skribenten Mia Gröndahl bodde i Kairo då och har gett ut flera böcker, bland annat om graffitin från Tarhirtorget i Kairo.

Dessutom spekulerar Lina Kalmteg om vem som får årets Augustpris i skönlitteratur och om prisets betydelse för bokförsäljningen. Per Feltzin recenserar La Traviata som haft premiär på Kungliga Operan och det blir en OBS-essä av Elisabeth Åsbrink om att sätta ord på det europeiska tomrummet efter Förintelsen.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Cecilia Blolmberg