"En teater som var unik" – minnesutställning om Skånska Teatern och Landskrona

13 min
Utställningen "Skånska Teatern - en teatersaga i tre delar" på Landskrona Museum skildrar en av Sveriges främsta fria teatergrupper.

Skånska Teatern var den fria teatergruppen som i några olika varianter var aktiva i Landskrona mellan 1974 och 2003.

På ett knökfullt vernissage invigde skådespelaren Rolf Lassgård utställningen, och förklarade vad som var så speciellt med de år som han tillbringade på teatern i början av sin karriär:

– Det handlar om Skånska Teaterns väldigt speciella sätt att jobba på, som sökte och tog näring från publiken. Från Landskronabornas tankar, drömmar och känslor så skapades en teater som jag skulle säga var unik här, säger Rolf Lassgård.

Hur den fria teatergruppen Skånska Teatern blev en viktig del av Landskrona det är en av de röda trådarna i utställningen på Landskrona. Som till exempel hur man jobbade intensivt med publikarbete, och gjorde trailers för sina föreställningar ute på arbetsplatser och använde sig av med stadens teateramatörer i flera stora uppsättningar. Men även sättet som teatern tog ställning i kampen mot att stadens stora arbetsplats, Öresundsvarvet, skulle läggas ner.

Lyssna på Roger Wilsons reportage