Fett gott! En hyllning till människans bästa vän - fettet.

30 min
Utan fett hade vi inte blivit människor. Fett var länge det viktigaste födoämnet. Sen blev det fult. Men nu vågar vi älska fett igen. Det första av två program om fett.

- Jag önskar att jag alltid stekt potatis i fågelflott istället för smör eller olja, säger Jenny Damberg. Det är en så stor skillnad. Det är det enklaste sättet att lyckas.


Fett - en historia om smak, skräck och starka begär. Det är titeln på Jenny Dambergs nya reportagebok.


- Jag kände att jag var dålig på att använda fett. Jag använde några få typer — smör, olivolja, rapsolja. Och så finns det så mycket mer. Jag ville lära mig mer om fett.


- Hela min smakvärld har vidgats.


Hon berättar om fettet genom människans historia. Fettet finns i politiken, religionen, könsrollerna - överallt i våra liv.


- Det finns ju de som säger att vi hade aldrig blivit människor om vi inte hade haft en så stor aptit på fett. För vi hade inte kunnat utveckla så stora hjärnor utan all den energi som fett ger.


I jägarsamhället var fettet viktigast i djuren. Köttet var inte så intressant. Man skar ett snitt i djuret för att se att det var riktigt fett. Idag får man mindre betalt för feta djur. En mager gris lönar sig bättre än en fet.


Efter andra världskriget blev fett fult och utsågs till boven till våra moderna välfärdssjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar.


- Men nu håller fett på att få bättre rykte igen, säger Jenny.


Vi träffar också Alexander Tserpelis, köksmästare på och ägare till restaurang Ma Cuisine i Göteborg. Här regerar den franska matlagningen. På Ma Cuisine tar de vara på allt fett och använder det i matlagningen. Mycket handlar om confitering, att koka i fett. Alexanders favoritfett är kycklingfett och han berättar hur vi kan ta vara på det hemma.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Randy Newman - Last Critique
  Album: Marriage Story (Original Music from the Netflix Film)
  Bolag: Lakeshore Records
 • 10.12
  Rodney Crowell - Ain't No Money
  Album: Rhino Hi-Five: Rodney Crowell
  Bolag: Rhino
 • 10.21
  Tiziano Ferro - Un Uomo Pop
  Album: Accetto Miracoli
  Bolag: Wrasse Records
 • 10.25
  Randy Newman - Last Critique
  Album: Marriage Story (Original Music from the Netflix Film)
  Bolag: Lakeshore Records