Edward Carpenter – det enkla livet i sandaler (med strumpor)

55 min
Före sin tid stod filosofen och socialisten Edward Carpenter för ett enklare leverne, vegetarianism och allas rätt till kärlek. Han förespråkade en friare klädstil och framför allt fotens befrielse.

Edward Carpenter har kallats ”The gay godfather of the British left”. På många sätt var han en man före sin tid. Bland annat för att han kämpade för homosexuellas rättigheter i ett samhälle där homosexualitet fortfarande var förbjudet enligt lag.

Han växte upp i Storbritannien under mitten av 1800-talet, i en bättre bemedlad familj. Ett stort arv möjliggjorde att han kunde välja vilket typ av liv han ville leva. Det han valde, och kom att förespråka, var enkelhet. Ett liv med färre ägodelar, närmare naturen. Han blev vegetarian för djurens skull, i en tid då det inte tillhörde vanligheterna.

Dessutom hade Edward Carpenter tankar och känslor kring 1800-talets mode för män. Han menade att tidens kostymer var allt för obekväma och lät de kostymer han ägde brännas. Istället valde han att klä sig i mer lössittande, skönare nya kostymer. Viktigt var också fötternas frigörelse, han tyckte att skor var ett "läderfängelse för fötter". Det kom att ge honom ytterligare ett smeknamn; "The saint of sandals" - sandalhelgonet.  Han föredrog nämligen sandaler och klädde sig i dem helst med strumpa.

I veckans Stil pratar vi med författaren bakom den främsta Edward Carpentere-biografin. Sheila Rowbotham är en av Storbritanniens främsta feministiska tänkare och för 10 år sen släpptes hennes bok ”Edward Carpenter - A Life of Liberty and Love”.

Sen Edward Carpenters tid har vegetarianismen normaliserats och idag beräknas 10% av Sveriges befolkning vara antingen vegetarianer eller veganer. Veganismen stannar inte vid kosten, i livsstilen ingår att även byta ut alla andra saker med animaliskt ursprung. Såsom smink och skor. Vi träffar entreprenören Nina Färdig som startat en skobutik för veganer.

Vi tittar även närmare på det mode som präglade 70-talets vänsterrörelse. Utanför butiken Klara arbetarbod kunde det vissa dagar bildas en lång kö. Den lilla butiken hade haft samma utbud av slitstarka arbetskläder sedan 20-talet, men plötsligt hade kläderna blivit mode.

Veckans gäst är Katrine Marçal, journalist på Dagens Nyheter och boende sedan åtta år i London.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Lullatone - A Blanket Of Snow Piano Spotted From Under The Blankets In Bed (Piano Version)
  Album: A Blanket Of Snow Piano Spotted From Under The Blankets In Bed (Piano Version)
 • 10.29
  Mr Eurodisco - I Will Always Fight For You
  Album: I Will Always Fight For You
 • 10.44
  Cibo Matto - White Pepper Ice Cream
  Album: Viva La Woman
  Kompositör: Cibo Matto
  Bolag: Warner Bros
 • 10.58
  Cibo Matto - White Pepper Ice Cream
  Album: Viva! La Woman
  Bolag: Rhino/Warner Bros.