Kan kartlagd mens ge OS-guld?

40 min
Aguélimuséet i Sala! Menscykler inom toppfotbollen! Är tomten kristen? Allt detta och mycket mer i dagens avsnitt av Nordegren & Epstein.

I år är det 150 år sen en av Sveriges mest framstående konstnärer Ivan Aguéli föddes. Sedan 55 år tillbaka visar Aguélimuseet i Sala hans konst men museet som drivs av en ideell vänförening brottas med begränsade resurser. Nu har det blossat upp en strid i Sala om vilken nivå på de kommunala anslagen som krävs för att ta hand om Aguélis konst på ett adekvat sätt. Håller det på att bli så illa att staten måste ta hand om samlingarna som en gång donerades till Sala konstförening? Det ska vi prata om tillsammans med Gregor Wroblewski, ordförande för Ivan Aguéli-museets styrelse/Sala konstförening och Anders Wigelsbo (C) kommunstyrelsens ordförande i Sala.

USAs fotbollsdamer vann ju fotbolls-VM i somras och inget lämnades åt slumpen. För att göra träningen så effektiv som möjligt kartlade man spelarnas menscykler. I förra veckan sa Norges fotbollsdamer att man överväger att göra på samma sätt. Idag har vi bjudit in den svenska landslagsläkaren Mats Börjesson för att höra hur man ser på kartläggning av menscykler och vi hör även forskaren Lisbeth Wikström-Frisén som studerat frågan.

Vi besvarar även lyssnarfrågan: är tomten kristen? med hjälp av etnologen Agneta Lilja.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jakob Runevad Kjellmer