SVT vilse i granskning av tillgången till mediciner, grönt ljus för Telia att köpa TV4, juridisk röra när poddlandskapet granskas

35 min
SVT vilse i medicinskåpet i granskning om läkemedels lagersaldo. Telia köper TV4 och staten får ännu mer makt över den svenska TV-marknaden. Snårig juridik tydlig på poddmarknaden.

SVT vilse i apotekens medicindjungel
Nyligen publicerade SVT en granskning som skulle visa att typiska mediciner för vanliga folksjukdomar i stor utsträckning saknas på svenska apotek.

Granskningen byggde på en egen kartläggning av lagersaldo för tolv utvalda läkemedel och det visade sig att långt ifrån alla apotek och regioner hade dessa vanliga mediciner inne.

Men riskerar verkligen astmatiker, diabetiker och allergiker att stå utan sina mediciner för att apotek runt om i landet är dåliga på att hantera lager?

SVT menar att det bara var ett stickprov, men den här historien saknar många nyanser.

Reporter: Therese Rosenvinge.


Grönt ljus för Telias köp av TV4 och C-more
I veckan kom beskedet från EU-kommissionen som godkänner Telias köp av TV4 och C-more.

För två månader sen berättade vi om oron för att Telia, med affären i hamn, skulle begränsa sina konkurrenters tillgång till TV4 och C-more. När affären nu blev godkänd, blev också de krav som EU-kommissionen ställer på Telia offentliga. Så hur blev det?

Och hur ser egentligen regeringen på att staten nu inte bara kontrollerar public service utan också är storägare av Sveriges största kommersiella TV-hus.

Reporter: Johan Cedersjö.


Juridisk röra när poddlandskapet granskas
Diskussionen om etiken i svenska poddar har nu rasat i flera månader. Flera fall av plagiat har slagits fast och nu i veckan kom beskedet att åklagare kommer väcka åtal om plagiat i en känd podd.

Men hur ser det egentligen ut med utgivarskapet när det gäller svenska poddar? Vem tar ansvar för innehållet när snaskiga detaljer nagelfars och sprids till hundratusentals lyssnare?

Reporter: Erik Petersson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.06
  Alexandre Desplat - The Danish Girl
  Kompositör: Alexandre Desplat
  Bolag: Decca
 • 11.18
  Andrew Bird - Three White Horses
  Album: Three White Horses
  Kompositör: Andrew Bird
  Bolag: Mom & Pop Music
 • 11.26
  Pascal - Jag Vill Ha Allt
  Album: Galgberget
  Kompositör: Pascal
  Bolag: Novoton