Julmaten som försvann - på jakt efter grisfötter och tunga

30 min
Julmaten förändras hela tiden. Vi letar upp grisfötter och tunga för att smaka. Och kommer lutfisken att finnas kvar i framtiden?

Grisfötterna har försvunnit från de flesta julbord. Och oxtungan är svår att hitta. På restaurang ser man sällan grishuvudet med det röda äpplet.

Hur smakar grisfötter och tunga?

Mei Dahl kommer från Shanghai i Kina. Där är grisfötter vardagsmat. Mei lagar grisfötter till oss. Men inte som på ett svenskt julbord utan på kinesiskt vis med ingefära och soja.

Hans Hellblom minns en barndom där det serverades oxtunga.

- Men nu är det bara jag som äter tunga, säger han. Och då blir kotungan för stor.

Hans kokar istället två gristungor och bjuder Meny.

Kocken Stefan Ekengren, som driver restaurang Hantverket i Stockholm, har med grisfötter i julkapitlet i sin bok Högtid. Men inte de klassiska, utan istället friterade.

- Kalla grisfötter i gelé kan bli svårt för en del, säger han. Men friterade är de fantastiska. Friterat fett är väldigt gott.

Stefan ser lutfisk som det absolut godaste på julbordet. Däremot tror han inte att så många äter den just på julafton.

- Lutfisk är så gott att vi borde äta det oftare.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.06
    Bessie Smith - Gimme A Pigfoot And A Bottle of Beer
    Album: The Essential Bessie Smith
    Bolag: Columbia/Legacy
  • 10.30
    Waylon Jennings - What Goes Around
    Album: Are You Ready For The Country/ What Goes Around Comes Around
    Bolag: RCA Camden