Moder Jord, Pachamama och Jungfru Maria, tänk om Gud är kvinna?

Här finns inget ljud
Tänk om Gud har en livmoder som omsveper oss alla, att hon heter Moder jord, Pachamama eller jungfru Maria och att den patriarkala guden bara är en modern konstruktion?

Dagens Människor och tro handlar idag om Gud som kvinna.

Hur skulle det påverka oss existentiellt, i vardagen och framför allt vårt samhälle.

Inom den katolska feministteologin börjar man åter diskutera Guds feminina aspekter och till med påven Franciskus har benämnt Gud som modern. En pågående debatt rasar inom Vatikanen som delar hela den katolska världen sen några avbildningar av Pachamama, en urbefolknings gudinna från Sydamerika, hedrades och likställdes med Jungfru Maria.

Moder Jord är också en mycket gammal symbol som nu fått en ny renässans, speciellt i mer sekulära samhällen.

På några öar utanför Guinea Bissau finns ett starkt matriarkaliskt samhälle där könsrollerna är dem helt omvända till dagens samhälle, ärr det ett jämställt samhälle?

I Människor och tro får vi höra dominikansystern och teologen Madeleine Fredell och teologen Irene Nordgren analysera de senaste rönen inom feministteologin. Vi får möta Ulla Fagerås från Linköping som arbetar som reiki, en slags helare som använder sig av kraften från Moder jord. Konstnären Marianne Lindberg De Geer och regissören Leyla Assaf-Tengroth berättar om dokumentärfilmen ”Min Gud är kvinna” som handlar om det matriarkala samhället utanför Guinea Bissau i Västafrika.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.07
    Las Hermanas Caronni - Pachamama
    Album: Vuela
    Bolag: Les Grands Fleuves