Kokboksklassikern: Den nakne kocken. Och konkursen.

30 min
20 år sedan Jamie Oliver slog igenom med Den nakne kocken - tv-serien och boken. Samtidigt går hans restaurangimperium i konkurs.

I vår en serie om moderna svenska kokboksklassiker - kokböcker som har påverkat och varit milstolpar - har vi uppmärksammat Martin Johansson två bakböcker Surdegsbröd och Enklare bröd, Anna och Fanny Bergenströms Kärlek, oliver och timjan, och Monika Ahlbergs första bok, den om Rosendals trädgårdscafé.

Fjärde och sista boken i serien är den enda översatta: Jamie Olivers första bok Den nakna kocken, som kom ut på svenska 2001.

Den första tv-serien hade premiär i Storbritannien 1999. Samma år kom också boken ut i original. Jamie Oliver slog igenom stort. Några år senare var han en superstjärna också i Sverige.

Vår kokbokspanel, kocken Emma Kolback och Menys reporter Nina Frogneborn, berättar om mötet med tv-programmen och boken.

- Jag lagade mycket av hans mat, säger Nina, som gick i gymnasiet då.

- Man ville ha ett loft i London och bjuda hem en massa kompisar, säger Emma som gick i högstadiet.

Kulturradions Karsten Thurfjell, som också är ledamot i Måltidsakademien och sitter i juryn som utser den bästa måltidslitteraturen, analyserar fenomenet Jamie och skärskådar hans första kokbok.

Samma år som Jamie 20-årsjubilerar gick också hans restaurangimperium i Storbritannien i konkurs och över 1000 personer blev arbetslösa.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Hermann Prey - J. Strauss II: Die Fledermaus / Act 1 - Nr.4 Terzett: "So muss allein ich bleiben"
  Hermann Prey
  Carlos Kleiber - Complete Recordings on Deutsche Grammophon
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.08
  The La's - There She Goes
  Album: One Hit Wonders
  Bolag: Universal Music