Pernilla Wiberg - skidlegendaren

50 min
I början av 90-talet går en 20-årig Norrköpingsbo till historien som Sveriges första damsegrare i alpina VM någonsin. Det är början på en framgångssaga som saknar motstycke inom svensk alpin skidsport.

Det ska bli ett decennium kantat av den ena bragden efter den andra - men allt har sitt pris. I Pernilla Wibergs fall har priset bestått i ovanligt mycket skador då hon ständigt testat gränserna för sin kapacitet. Som ett led i att överträffa idolen från barndomen - Ingemar Stenmark - ger hon sig dessutom i kast med den alpina grenen störtlopp, trots de stora riskerna och omgivningens oro.

– För mig var viljan att åka fort och lära mig störtlopp mycket större än riskerna, säger Pernilla i programmet.

1994 skakas den alpina världen av den österrikiska utförsåkaren Ulrike Maiers dödskrasch i störtloppet i Garmisch-Partenkirchen. Tiden efter blir tuff för Pernilla men händelsen gör inte att hon ändrar inställning till sitt eget störtloppsåkande. Knappt två månader senare kraschar dock Pernilla Wiberg i störtloppet i Vail i Colorado och skidvärlden håller andan.

 I programmet berättar Pernilla även om skattedebaklet som fick henne att flytta från Sverige och om konflikten inom det svenska damlandslaget som tvingade henne att börja träna med Norge.

Pernilla Wiberg lade skidorna på hyllan 2002. Idag ser vi henne bland annat som alpin expert i programmet Vinterstudion i SVT.

Programmet gjordes 2019 av  Fredrik Johnsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.11
  Robyn - Dancing On My Own
  Album: Dancing On My Own
  Kompositör: Patrik Berger, Robyn Carlsson
  Bolag: Konichiwa Records
 • 19.22
  Laleh - Bara Få Va Mig Själv
  Kompositör: Frank Nobel, Laleh Pourkarim, Gustaf Thörn, Gino Yonan
  Bolag: Warner Bros
 • 19.31
  Zara Larsson - Ruin My Life
  Kompositör: Brittany Amaradio, Jackson Foote, Jordan Johnson, Stefan Johnson, Michael Pollack, Jamie Sanderson, Zara Larsson
  Bolag: Sony
 • 19.36
  Dean Lewis - Be Alright
  Kompositör: Jon Hume, Dean Lewis
  Bolag: Universal Music
 • 19.48
  Ava Max - Sweet But Psycho
  Kompositör: Henry Walter, Madison Love, Amanda Ava Koci, Andreas Haukeland
  Bolag: Warner Bros