Apropå: Konst i krig. Och en persienn

14 min
Invigningen av Paris nya moderna museum 1942 skedde förstås i närvaro av nazistuniformer och i salarna sågs ingen fauvism, ingen kubism, ingen dadaism, surrealism, ingen expressionism. Ingen degenererad konst. Utställningen "L'Art en Guerre - konst i krig" på Musée d'Art Moderne ger nu slutligen i tio salar bilden av den ockuperade konstens liv under den tyska stöveln.

Georges Braque, som dragit sig undan i sin ateljé, slapp att bli medbjuden på en olycksalig propagandaresa till Berlin och utlänningen Picasso hölls under uppsikt i sin ateljé, där han lyckades vända instängdheten till en frenetisk serie klaustrofobiska mästerverk.

Under tiden fick judiska konstnärer som Otto Freundlich, Charlotte Salomon och Felix Nussbaum måla sina vittnesmål på kartongbitar och tändsticksaskar i koncentrationslägren, innan de fördes till Auschwitz och mördades.

På vinterns kanske mest omtalade utställning i Paris "L'Art en Guerre – konst i krig" på Musée d'Art Moderne skildrar man för första gången en smärtsam tid i fransk konsthistoria.

Dessutom har Apropå förälskat sig i en persienn av konstnären Marijke Van Warmerdam.

I programmet pratar vi om:

Utställningarna:

Open på galleri Riis i Stockholm med konstnären Marijke Van Warmerdam.

"L'Art en Guerre – konst i krig" på Musée d'Art Moderne i Paris.

Musik vi spelar

Then it's white med The Field

Programledare: Jenny Teleman

Fler röster: Karsten Thurfjell