Paul Auster berättar öppet för Marie Lundström om sin mamma

43 min
Lundströms Bokradio undersöker hur män skriver om mamma. Möt författaren Kristoffer Leandoer som skrivit romanen September om sin mor, och den amerikanska författaren Paul Auster som skildrar sin mamma i nya Vinterdagbok. Dessutom åker vi till Berlin och pratar med succédebutanten Olga Grjasnowa, och så är det äntligen dags för Bokcirkeln om Madame Bovary!

Författarna Märta Tikkanen och Jens Liljestrand är på plats i studion för att slå upp Gustave Flauberts klassiker Madame Bovary i ny, frisk översättning av Anders Bodegård. Gästerna betar av första delen av romanen och fördjupar sig i kärlekens natur: Varför känner Emma ingen åtrå för sin hemkäre, trogne och ursnälle man Charles?

Reportage på ryska: Olga Grjasnowas debutroman Ryssar är såna som gillar björkar kom ut i Tyskland 2012. Utnämnd till sensation är romanen nu såld till flera länder. Boken rör sig mellan Frankfurt, Tel Aviv och Baku och har hyllats för sin skarpa samtidskänsla. Fredrik Wadström träffar Olga Grjasnowa i hennes hemmakvarter i stadsdelen Kreuzberg i Berlin.

Hur skriver man - och i synnerhet män - om mamma? Marie Lundström pratar med Paul Auster om hans Vinterdagbok och träffar Kristoffer Leandoer, högaktuell med romanen September - om mamman som dog i cancer när författaren bara var 16 år.

Och för er som gillar Paul Auster, här finns mer:

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Tape - In Valleys
  Album: Revelationes
  Kompositör: Tape
  Bolag: HÄPNA
 • 08.05
  Moby - Hymn
  Album: Everything Is Wrong
  Kompositör: Moby
  Bolag: MUTE