Hon är Thailands Greta

7:32 min
Ungdomar runt om i världen har det senaste året inspirerats av Greta Thunberg och hennes kamp för klimatet. I Thailand har den nu 12-åriga Lilly, som hon kallas, länge kämpat för att minska landets användande av plast, och nu börjar kampen ge resultat.

– Jag tycker att medvetandet hos thailändarna om klimatförändringarna har blivit bättre och fler och fler börjar förstå att vi måste göra något, säger tolvåriga Ralyn Satidtanasarn från Bangkok, som helst vill bli kallad för Lilly.

Jag hade gjort upp med Lilly att vi skulle träffas så att jag skulle få följa med när hon plockar skräp i en av Bangkoks många klonger, som är kanaler som går kors och tvär genom staden.

Då kom skyfallet som gjorde att vi valde att stanna under tak för att prata om hennes engagemang för miljön.

– Det startade när jag var åtta år och var på semester Pattaya som ligger i södra Thailand och det var massor av plast och skräp på stranden. Jag började plocka, men insåg direkt att det inte var lönt eftersom det bara kom mer och mer, berättar Lilly.

Det fick den då åttaåriga Lilly att bestämma sig för att göra något åt allt skräp, och det på en helt annan nivå än att plocka skräp på stranden. Hon gick till företagen som använde plastpåsar och engångsartiklar och gick för att prata med politiker.

Till mångas stora förvåning lyssnade företagen och politikerna på Lilly och nu har flera stora varuhuskedjor beslutat att delvis sluta med plastkassar, och inom några år kommer det troligen att införas en skatt i Thailand på engångspåsar av plast.

Det har inte varit lätt för Lilly att få politiker och företag att lyssna på henne. I början ringde hon och försökte övertyga företagen men det fungerade inte alls.

Många trodde att hon ringde för ett skolprojekt eller att hon busringde.

För att nå fram bestämde hon sig för att söka upp företagen och träffa dem direkt, ett knep som visade sig fungera bra.

Thailand har stora problem med sopor och framför allt plast. Landet ligger i topp-fem av länderna i Asien som dumpar mest plastskräp, varav mycket hamnar i havet. Det bekymrar Lilly.

Hon har nu insett att det handlar om att utbilda thailändare i att vara rädda om naturen och inte kasta skräp hur som helst.

Lilly säger att många har ingen aning om vad som händer när man kastar en plastkasse på gatan, i skogen eller i havet, och därför har hon nu inlett en kampanj för att införa obligatoriska miljö- och klimatlektioner i alla thailändska skolor.

Precis innan vi träffades så hade hon varit på möte med Thailands vice utbildningsminister, som lovade att ta hennes idéer vidare.

Lilly är inte den enda unga miljöaktivisten i Thailand. För ett och ett halvt år sedan startades Grin Green som ett skolarbete.

Intresset visade sig vara så stort att man bara efter några veckor beslutade sig för att starta en ideell organisation som på kort tid har fått stor uppmärksamhet i Thailand för sitt arbete med att minska plastanvändandet.

Lejin Sun är en studenterna som engagerat sig i Grin Green.

– Thailand är ett land där plastkassar är så vanligt att det är svårt för människor att leva utan dem, säger Lejin.

Precis som Lilly har Grin Green insett att det är kunskap som är nyckeln till framgång för att nå ett minskat användande av plast i Thailand.

Därför har man inriktat sig på att utbilda skolelever i olika åldrar. Det gör man genom att hålla föredrag och organisera olika utbildningar för elever från förskoleåldern upp till universitets studenter, säger Geoff Baker på Grin Green.

Lejin Sun berättar att det som får de flesta elever att tappa hackan är när de får höra att i varje Bangkokbo under tre månader använder i genomsnitt sexhundra plastpåsar per person.

För att minska användningen av engångsartiklar i plast så har nu Grin Green tillsammans med lokala företag börjat tillverka sugrör av bambu och återvunnen kartong, som de nu har fått flera stora cafékedjor att börja använda istället för plastsugrör.

I väntan på att regnet ska dra bort fortsätter Lilly att berätta om sina olika projekt. Många ser henne som Thailands motsvarighet till Greta Thunberg. Hon har på fyra år åstadkommit en hel del.

Just nu driver hon sex olika projekt. Hon har fått flera stora dagligvarukedjor att minska användningen av plastkassar och engångsartiklar. Hon jobbar tillsammans med utbildningsdepartementet för att införa eko-utbildning i skolan och så jobbar hon med ett projekt för återplantering av skog i landet.

– Skövlingen av skogen är ett stort problem i Thailand där bara 31 procent av den ursprungliga skogen finns kvar, berättar Lilly.

Även om Lilly möter hårt motstånd så verkar det på henne som att hon inte ger upp så lätt. Hon får ta emot mängder av ibland kränkande kommentarer på sociala medier men det är inget som stoppar henne, utan snarare ger Lilly mer energi och fortsätta med det hon gör.

Dessutom ser Lilly Greta Thunberg som en stor inspiration, speciellt när det känns tungt.

Det tog ett tag innan regnovädret drog bort så Lilly var tvungen att springa hem och göra sina läxor så det blev ingen skräpplockning den dagen.

Efter att ha träffat Lilly och representanter för Grin Green så konstaterar jag att det finns de som vill göra något för miljön och klimatet i Thailand.

Problemet landet har är att den stora majoriteten av befolkningen lever på landsbygden, och där saknas kunskapen om vad som måste göras för att stoppa det allt snabbare växande sopberget i Thailand.