Oron vid Titicaca-sjön

7:22 min
De områden som ligger på hög höjd kommer drabbas hårt av en varmare planet, enligt klimatforskare. Vid Titcaca-sjön i Bolivia kan temperaturen höjas med fyra grader, om den övriga världens temperaturökning stannar på två grader.

Det tar en timme att packa båten. Lådor med tunga mätinstrument, datorer, kameror, flytvästar, vattendunkar och smörgåsar. Krämen med solskyddsfaktor 100 går runt.

Häruppe på nästan 4 000 meters höjd är solen stark även i gryningen. Båten lägger ut, och den franske oceanografen och forskningsledaren Xavier Lazarro pekar på bergen i horisonten.

– När jag kom hit på 1970-talet som doktorand var hela bergskedjan vit. I dag har bergen stora kala fläckar där glaciärerna smält, säger Xavier, medan den vita träbåten tar oss ut på den spegelblanka Titicaca-sjön, världens högst belägna sjö, som delas mellan Bolivia och Peru.

– Förr var ingen här oroad över klimatförändringarna, Bolivia har ju ingen kust som kan påverkas av stigande hav. Men i dag vet vi att högt liggande områden kommer drabbas allra hårdast av en varmare planet, säger Xavier.

– Om temperaturökningen globalt blir två grader så kommer det bli fyra grader varmare här. Forskningen visar att uppvärmningen ökar med en halv grad var tusende meter över havet, säger Xavier Lazzaro.

Vi är framme vid första anhalten på expeditionen: en flytande brygga mitt ute på sjön, som det franska forskningsinstitutet IRD finansierat. Under bryggan hänger en sond som mäter vattenkvalitén på olika djup. Andra instrument mäter solstrålning, vind och nederbörd.

– Klimatförändringarna märks redan här på högplatån, och vi undersöker hur sjön påverkas av det, säger Xavier Lazzaro.

– När glaciärerna smälter helt, inom 50 år, så kommer tillströmningen av vatten till sjön minska. Samtidigt kommer Titicaca-sjön bli den enda sötvattensreserven för miljoner människor i Bolivia och Peru som i dag får sitt vatten från glaciärerna.

– Sjön kommer vara en förutsättning för liv när klimatet blir torrare och mer ogästvänligt, så vi måste vårda den, säger Xavier Lazzaro, som konstaterar att de unika ekosystemen på högplatån kommer försvinna.

– De känsliga sambanden mellan växter och djur som bara lever här, både på land och i sjön, kommer förstöras.

Forskargruppen har just fått ett nytt dyrbart mätinstrument som ska kalibreras och sedan sänkas ner i det iskalla vattnet. Aktiviteten är febril.

En biolog hämtar upp alger i ett långt rör, en botaniker samlar vattenväxter och en marinbiolog mäter klorofyll med en särskild färgkamera.

Sedan åker vi mot nästa anhalt, inne i vassen på andra sidan sjön. Det börjar lukta avlopp.

– Det här är ingenting, vänta bara, det kommer lukta ännu mer säger Xavier Lazzaro, och förklarar att det är avloppen och industriernas föroreningar som rinner rakt ut i sjön. Miljöministeriet har inte börjat bygga reningsverk förrän nu.

– Helt återställd blir sjön aldrig, men ju längre tid det går innan de börjar rena den, ju dyrare och svårare kommer det bli, vilket är ett problem eftersom vi ju kommer behöva dricka vattnet i framtiden, säger Xavier.

Vi stannar båten för att samla mer alger och ta vattenprover. Men det har blåst upp, och börjar bli bråttom tillbaka.

Den bolivianske marinbiologen stakar fram instruktioner på urfolksspråket aymara till fiskaren som bogserar oss ut ur vassen.

Forskarna har jobbat utan paus i 10 timmar. Smörgåsarna ligger fortfarande orörda på en färgglad boliviansk filt.

Xavier ser trött ut när jag frågar honom vad han hoppas på inför FN:s klimatmöte.

– Jag är besviken på FN:s klimatmöten, de leder inte till något, eller så tar politikerna beslut som de ändå inte följer. Det är svårt att vara forskare och veta mer om klimatförändringarnas konsekvenser än de flesta andra, därför oroa sig mer, och sen se hur vi fortsätter släppa ut växthusgaser, säger Xavier, som ändå fått hopp av de senaste månadernas klimatprotester.

– Kanske kan de unga, som Greta Thunberg, lyfta oss ur vår förlamning. Vi sitter ju trots allt alla i samma båt, ingen kommer kunna rädda sig själv, säger oceanografen Xavier Lazzaro.