Det eviga kriget del 2 – Hitler som omslagspojke

29 min
Kulturradions serie Det eviga kriget handlar om svenskarnas förbluffande militärhistoriska intresse, om andra världskriget som mytiskt epos, tillflykt och identitetsskapare. ”Ska man hitta något som alla är intresserade av så blir det Andra världskriget, något annat finns inte” - Per Anders Lundström, styrelseman SMB.

I den andra delen av Det eviga kriget botaniserar Johanna Koljonen bland ett fyrtiotal militärhistoriska magasin i en tidningskiosk och frågar sig huruvida Hitler som omslagspojke ökar lösnummerförsäljningen.

Sara Lundin har dragit norrut, till militärstaden Boden och besöker det gamla garnisonssjukhuset där bland annat kundtjänstgruppen för Svenskt militärhistoriskt biblioteks numera huserar. De har medlemmar som beställt böcker för uppåt 376.000 kronor och som hyr garage för att ha plats med all litteratur om andra världskriget.

Dessutom ringer vi Magnus Perlstam, docent i historia på Mittuniversitetet, och pratar manliga beröringsreferenser och vad det är för känslor man vill åt när man gång på gång återvänder till samma krig genom olika narrativ.

Det eviga kriget är en produktion från Rundfunk Media AB av Johanna Koljonen och Sara Lundin.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    Brita Borg, Sven Arefeldt - Symfoni
    Album: Melodier Som Bedåra 1946
    Kompositör: Alex Alstone
    Bolag: SONORA