Hur kyler man ner en eskalerande militär konflikt?

40 min
Louise Epstein leder dagens program. Det handlar bland annat om hur läget mellan USA och Iran ska kunna bli bättre, och så har Louise många frågor efter att ha sett dokumentären om Clark Olofsson.

I natt attackerade Iran två amerikanska militärbaser i Irak vilket var ett svar på USA:s attack mot Bagdads flygplats den 3 januari, där den iranske generalmajoren Qassem Soleimani dödades. Under de senaste dagarna har många påpekat hur viktigt det är att arbeta för att konflikten mellan USA och Iran inte trappas upp ytterligare. Men hur gör man det? Vilka historiska exempel finns det på att försök att kyla ner en konflikt faktiskt lyckats? Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet medverkar.

Före jul pratade vi om vilken roll den utrotningshotade ålen spelat i skånsk mattradition och om hur fisken i fråga kan ersättas på julbordet. Många lyssnare hörde av sig med frågor och reflektioner om ålens mående. Sveriges ledande ål-forskare Håkan Wickström reder ut alla undringar.

På senare år har intresset för att samarbeta med civilsamhället när det gäller integration ökat hos svenska politiker. Och idag har vi bjudit in den ideella organisationen Invitationsdepartementet som verkar för att underlätta möten mellan personer som håller på och lär sig svenska och dem som behärskar språket bra. Man äter middag ihop helt enkelt. Vilket resultat har verksamheten haft? Och vad säger forskningen? Lina Makso från Invitationsdepartementet och Gabriella Elgenius, docent i sociologi vid Göteborgs universitet, gästar.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.30
    Delta Rhythm Boys - Flickorna i Småland
    Album: Magiske toner i Tivoli, Vol. 24
    Bolag: HatTrick