Bakgrundsmusik i TV - bu eller bä?

40 min
SVT och Sveriges Radio tar emot många klagomål på bakgrundsmusiken i programmen. När är det egentligen rätt respektive fel med stämningsmusik? Och så pratar vi om den dåliga återväxten inom fiskaryrket.

I Sollefteå satsar kommunens bostadsbolag, under projektledning av Petra Henriksson, på att köpa upp gamla gårdar. De ska locka flera familjer att fatta ett gemensamt flyttbeslut, för att börja ett nytt liv med mer tid för familj och intressen utanför arbetet. I Falkenberg var Emilia Lindholm en av dem som nappade på kommunens erbjudande om att investera i ett riktigt nedgånget ödehus.

Ett annat regionalt projekt för en mer levande landsbygd handlar om att locka unga till fiskerinäringen. Dennis Bergman är 34 år och satsar stort på en framtid med fiske.

Igår pratade vi om dokumentären om bankrånare Clark Olofsson. Lyssnare hörde av sig och hade synpunkter på bakgrundsmusiken i vår ljudillustration från filmen. Många radiolyssnare och tv-tittare finner bakgrundsmusiken störande. Det hör till de vanligaste klagomålen som förs fram till lyssnar- och tittarserviceavdelningarna på SR och SVT. Vi frågar erfarna dokumentärfilmklipparen Helene Rebel vad musiken egentligen spelar för roll för dramaturgin.

Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Jakob Runevad Kjellmer

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Adriana Caselotti - Some Day My Prince Will Come
  Album: The Magic of Disney - 20 Superstar Hits
  Bolag: EMI Marketing
 • 15.31
  Justin Bieber - Sorry
  Album: Purpose
  Bolag: UMOD (Universal Music On Demand)