Israel – sionismens kamp och vänsterns sönderfall

44 min
Vad hände med drömmen om landet Israel? Landet som skulle ge skydd åt världens judiska befolkning. Generationer har nu levt i konflikter och krig. Hur har det påverkat människor och hur länge orkar man vara rädd? Hör om människors rädsla och om vänstern som snart är ett minne blott i Israel. Många känner sig som främlingar i sitt eget land men vet inte vart de ska ta vägen. Tisdagen den 22 januari är det val i Israel och många tror att landet tar ett steg till högerut på den politiska skalan.

Negar Josephi har besökt det religiöst präglade Jerusalem och det mer sekulära Tel Aviv där man inte ens orkar tänka på kriget i Syrien ett par timmars resa längre bort. Förra årets tältprotester i Israel mot höga bostadspriser och levnadskostnader har helt dött ut. Det människor bryr sig om nu är familjen och den egna säkerheten.

Negar Josephi skriver just nu en reportagebok om Israel och har under senaste året vistats längre perioder i landet. Hon har bland annat träffat dansaren och koreografen Arkadi Zaides vars arbeten alltid är färgade av konflikterna i landet och Barak Ravid som är en av tidningen Haaretz mest framstående reportrar.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    Jon Ekstrand - Nobody
    Album: Snabba Cash (2)
    Kompositör: Jon Ekstrand
    Bolag: SWEDEN MUSIC